eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Több mint kétmillió bevándorló Nagy-Britanniában

Meghaladta a kétmilliót Nagy-Britanniában a külföldről érkezett munkavállalók száma. Közöttük egyre többen vannak az elégedetlenkedők.

Egy ellenzéki képviselő parlamenti kérdésére adott minisztzeri válaszból derült ki, hogy 2001 óta 700 ezerrel nőtt a vandégmunkások száma.

A valódi adat ennél magasabb is lehet, mert a hotelekben, szállásokon és kempingekben lakókat nem foglalja magában.

A kormányzó Munkáspárt azt ígérte 1997-es választási programjában, hogy új munkahelyeket teremt. Teremtett is 1 millió 700 ezer új helyet, de ötből négyet külföldről érkezettek töltenek be.

Ezt kifogásolta az ellenzéki Konzervatív Párt belügyi szóvivője, David Davis, rámutatva, hogy a brit születésű alkalmazottak száma hat év alatt félmillióval csökkent.

Azt a választ kapta a Munkaügyi Minisztériumtól, hogy a statisztika adatai demográfiai jelenségekkel magyarázhatók. Az országnak szakmunkásokra van szüksége, így annak érdekében, hogy több brit születésű munkakereső jusson álláshoz, a szakmunkásképzést fogja erősíteni a kormány.

Kizsákmányolók?

Közben a legismertebb angol televíziós műsorvezetőt, az esti Newsnight összeállítás kulcsemberét, Jeremy Paxmant kizsákmányolással vádolja egy vasárnapi újság hasábjain két romániai alkalmazottja.

A hatalmas fizetéséből milliomossá vált Paxman a vidéki udvarházában szakácsnőt, takarítónőt és kertészt tart, és melléjük alkalmazta Romániából házvezetőnőnek Daniela Sarint és mindenesnek a vőlegényét, Robert Sabaut.

Azt panaszolják, hogy negyven órás heti munkájukért a minimálbérnél valamivel kevesebbet, óránként öt fontot fizet nekik Jeremy Paxman. Ez körülbelül 1.800 forintos órabérnek felel meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×