eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Elfogadhatatlan kegyetlenség az állatokkal szemben

Újra egyesítik erőiket az állatvédő szervezetek annak érdekében, hogy megértessék a tenyésztőkkel és kereskedőkkel: felesleges a levágásra ítélt lovakat, birkákat vagy csirkéket hosszú utazásnak kitenni, érdemesebb lenne inkább a már feldolgozott húsukat szállítani.

Több állatvédő szervezet sürgeti a nagy állatexportőr országok kormányait, hogy szigorítsák - és tartassák is be - az élő állatok szállítására vonatkozó szabályokat.

Az aktivisták azt is el szeretnék érni, hogy a húskészítményeken feltüntessék, hol nevelték és vágták le őket. Ez lehetővé tenné, hogy a - remények szerint egyre tudatosabbá váló - fogyasztók az olyan állatokból készült termékeket válasszák, amelyeket a tenyésztési helyükhöz közel dolgoztak fel.

"A kegyetlenség, amelynek ezek az állatok ki vannak téve, elfogadhatatlan a XXI. században. Ezek egyike a szállítás, amely miatt állatok milliói szenvednek feleslegesen évről évre. Ennek véget kell vetni" - hangsúlyozta a Compassion in World Farming elnevezésű szervezet vezetője, Philip Lymbery.

Rengeteg tenyésztő és kereskedő ma még élő állatokat szállít a megrendelés helyére; a hosszú, néha több ezer kilométeres út során a kis helyre összezsúfolt birkák, lovak, sertések, szarvasmarhák vagy csirkék ezrei pusztulnak el a betegségek, a táplálék- és vízhiány, valamint a stressz miatt.

Leah Garcés, a World Society for the Protection of Animals állatvédő szervezet kampányigazgatója szerint ezeket az állatokat az első útba eső vágóhídon fel kellene dolgozni.

"A szállítást a lehető legrövidebbé kell tenni. Ha a szállítmány elhaladt egy vágóhíd előtt, akkor már túl messzire jutott" - tette hozzá Leah Garcés.

Az állatvédők új kampányának egyik központi eleme a lovak védelme. Spanyolországból egyre több lovat exportálnak Dél-Olaszországba: évente közel 100 ezer jószág utazik 46 órát a zsúfolt teherautókon.

Az állatvédők az Ausztráliából Brazíliába és a Közel-Keletre hajóztatott birkák, valamint a Kanadából egészen Kalifornia államig, onnan pedig Hawaiira szállított sertések sorsát is a szívükön viselik.

Az Európai Unió 2009-ben vizsgálja felül az élőállat-szállítással kapcsolatos szabályozását.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×