eur:
401.5
usd:
365.82
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Drámai fordulat az amerikai elnökválasztáson

Barack Obama illinois-i szenátor vasárnap újabb győzelmet szerzett Hillary Clinton New York-i szenátorral szemben a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért folyó harcban az északkeleti Maine államban rendezett helyi jelölőgyűléseken.

Barack Obama a szavazatok 59 százalékát elnyerve aratott újabb győzelmet riválisa, Hillary Clinton (40 százalék) felett. Ez azt jelenti, hogy Maine 24 elkötelezett jelöltjéből Barack Obama 15-öt, Hillary Clinton pedig kilencet kap a nyári jelöltállító konvencióra.

A Kanadával határos 1,2 milliós népességű államban a hideg téli időjárás, a havazás és a kemény szelek ellenére magas választási részvételt rögzítettek.

Barack Obama ezzel négy győzelmet szerzett a hét végén: szombaton biztosan nyert a Washingtonban, Nebraskában és Louisianában tartott demokrata előválasztási fordulókban is.

A CNN hírtévé számítása szerint Barack Obamának már több elkötelezett delegáltja van, mint Clintonnak; előbbi 986, utóbbi 924 küldöttet gyűjtött össze a pártkonvencióra.

Az el nem kötelezett szuperdelegátusokat is beleszámolva - akik között Clinton 224-135 arányban vezet - a volt first lady a mostani állás szerint 1148, Obama 1121 szavazatra számíthat majd a jelöltállító kongresszuson.

Vasárnap este már mindkét jelöltaspiráns Virginia államban kampányolt, ahol - akárcsak Marylandben és a fővárosban - kedden tartanak előválasztást. Barack Obama Virginia Beach településen azt mondta: "nyertünk az Atlanti-óceán partján, nyertünk a Mexikói-öbölnél és nyertünk a Csendes-óceán partjánál".

A 97,8 százalékban fehérek lakta Maine legnagyobb városában, Portlandben Obama-rajongók arról beszéltek: az afro-amerikai szenátor olyan vezető, akiből egy nemzedék életében csak egy terem, fiatal, energikus és elnökségével friss levegő áramlana Washingtonba és a Fehér Házba.

Barack Obama szombati három győzelme után Hillary Clinton stábja meglepő bejelentést tett: megválnak Patti Solis Doyle kampánymenedzsertől, akit a szenátor asszony régi tanácsadója, Maggie Williams vált fel a poszton.

Hillary Clintonhoz közeli források szerint Solis Doyle saját elhatározásából távozik, de a személycsere nyilvánvalóan azzal kapcsolatos, hogy a volt first lady lemarad az adománygyűjtésben és lendületet veszít Barack Obamával szemben.

Hillary Clinton a hét végén ellátogatott Észak-Karolinába is, hogy megnyerje az előválasztási versenyből korábban visszalépett John Edwards támogatását.

A volt szenátor egyelőre nem kötelezte el magát egyik jelölt mellett sem, a korábbi vitákban viszont inkább a változást képviselte az általa sokszor keményen bírált Hillary Clintonnal szemben.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×