eur:
401.35
usd:
365.78
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Kibírhatatlan a párja? Nem sok jóra számíthat!

Nem sok jóra számíthatnak azok a házastársak, akik már most is úgy érzik, hogy partnerük idegesíti őket - állítják amerikai kutatók. Tanulmányuk szerint ugyanis az érintettek minél tovább maradnak együtt, annál követelőzőbbnek és kibírhatatlannak látják majd a párjukat.

A Michigani Egyetem Társadalmi Kutatóintézetének kutatói kevés jóval kecsegtetik azokat a házaspárokat, akik szerint problémáik egy idő után maguktól megoldódnak. Az általános nézet az, hogy a házastársak az évek során összeszoknak, és jobban tudnak kommunikálni.

Nos, lehet, hogy megszokják egymást, de ha már az első években idegesítőnek találják a párjukat, akkor később még inkább. Viszont úgy tűnik, a negativitás normális velejárója a szoros kapcsolatoknak, amelyek gyakori mindennapi kommunikációra épülnek - mondja Kira Birditt, a kutatás vezetője.

A tudósok azt vizsgálták, hogyan változik idővel a házastársak, barátok és gyerekek negatív megítélése. A megfigyelt személyeket egy 20 és 39, egy 40 és 59 és egy 60 évnél idősebb csoportra bontották. A kísérlet résztvevőit arra kérték: osztályozzák, mennyire igaz a következő két állítás: a párom, barátom vagy gyerekem az idegeimre megy, és túl sokat követel tőlem.

A kutatók ezek után úgy találták, hogy míg a barátok és gyerekek esetében a negatív érzések az idő előrehaladtával enyhültek, addig a házastársaknál intenzívebbé váltak. Ennek az is az oka, hogy az ember búcsút tud mondani az olyan barátoknak, akik irritálják és olyanokat tud találni, akikkel inkább egy hullámhosszon van.

A gyerekek szerepe pedig megváltozik: felnőtekké és önállókká válnak. Érdekes volt ugyanakkor, hogy a legtöbb negatív élménye a 20-as és 30-as korcsoportnak van - de ennek az is az oka, hogy az idősebb felnőttek gyakrabban kerülik a konfrontációt - mondták a kutatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×