eur:
401.35
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Harc a nemkívánatos terhesség ellen

Hosszú távú fogamzásgátló módszerek alkalmazására bíztatják Nagy-Britanniában a lányokat: a cél, hogy leszorítsák a fiatalkori szülések számát. Hiába a tabletták és az óvszerek, a szigetországban esik teherbe a legtöbb tizenéves Nyugat-Európában.

Nem szedik rendszeresen a tablettát, vagy nem tudják, hogyan kell használni az óvszert, esetleg egyáltalán nem foglalkoznak a védekezéssel; ez lehet az oka annak, hogy sok brit lány tizenévesen esik teherbe.

A szakértők most - a kormány támogatásával - alternatívát kínálnak nekik: olyan módszereket - injekciót vagy a méhbe ültethető spirált -, amelyre nem kell nap mint nap odafigyelni, később pedig, ha már elég érettnek érzik magukat, vállalhatnak gyermeket is.

A brit egészségügyi miniszter szerint akár 400 ezerrel is kevesebb lehet a nemkívánatos terhességek száma, ha a fiatalok megfogadják a tanácsot, és hosszú távú fogamzásgátló módszert választanak.

Családjogi aktivisták ugyanakkor figyelmeztetnek: a kormány törekvése rosszul is elsülhet, hiszen lehetséges, hogy a fiatalok még inkább elmerülnek a szabad szerelemben, ez pedig a szexuális úton terjedő betegségekben szenvedők számát növeleti.

Mások a hosszú távú fogamzásgátló módszerek mellékhatásaira hívják fel a figyelmet: a szabálytalan periódusra, a hízásra, a fejfájásra és a hasi fájdalomra. Vannak olyan nők, akik sokat véreznek a beültetés után, egyeseknél a spirál elfertőződhet, és felmerült, hogy a fogamzásgátló injekció üvegcsontúságot okozhat.

Bár lassan csökken a tizenévesen teherbe esettek száma Nagy-Britanniában - a csúcs az 1990-es évek végén volt -, Nyugat-Európában még mindig itt vannak a legtöbben.

Jelenleg a brit nőknek csak 14 százaléka használ hosszú távú fogamzásgátló szereket, az orvosok pedig szorgalmazzák azok elterjesztését.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×