eur:
401.62
usd:
364.21
bux:
72649.8
2024. október 4. péntek Ferenc

Moszkvát akarta lejáratni a csalással a brit kormányfő

Az 1980-as években és az 1990-es évtized elején is többször előfordult, hogy az akkori brit kormányfő, Margaret Thatcher utasítására megtévesztő hadműveleteket végzett a haditengerészet Svédország partjainál - derült ki egy most megjelent könyvből.

Több esetben kommandókat, illetve búvárembereket küldtek a semleges skandináv állam partjaihoz, akiknek az volt a feladatuk, hogy eljátsszák: szovjet egységek tagjai. Az is többször előfordult, hogy a brit tengeralattjáróknak nem volt más dolguk, mint hamis szonárjeleket küldeni, utánozva a szintén arra járőröző szovjet hajók jelét.

Thatchernek ezekkel az utasításokkal az volt a célja, hogy bebizonyítsa a nemzetközi közvélemény előtt: a Szovjetunió agresszív szuperhatalom. Az akciókban amerikai egységek is részt vettek, a svéd kormánynak azonban valószínűleg nem volt tudomása a csalásról.

Az egykori brit akciókról csak most szerzett a közvélemény tudomást Ola Tunandernek, az oslói Nemzetközi Békekutató Intézetnek (IPRS) kutatójának a könyvéből.

Tunander beszámolója szerint négyezernél több esetben született jelentés arról, hogy külföldi tengeralattjárók hatoltak be svéd felségterületre 1982 és 1992 között. Nyugati jelentések szerint valamennyi esetben szovjet hajók voltak a behatolók, amelyek arra voltak kíváncsiak, milyen a svéd hadsereg védelmi képessége.

Teljes volt a siker

Tunander szerint azonban sok esetben egyáltalán nem a szovjet haditengerészet próbálkozott, hanem a britek és az amerikaiak - a CIA irányítása alatt. Megtévesztő akcióik egészen a Szovjetunió összeomlásáig folytatódtak - állítja a kutató. "Bár nagyon sokszor fulladtak kudarcba a hidegháború idején a kémakciók, ez esetben teljes sikerről beszélhetünk" - tette hozzá Tunander.

A kutató több brit tengeralattjáró-parancsnokkal és CIA-illetékesekkel is beszélt az akciókról. Az egyik brit parancsnok elárulta neki, hogy minden egyes akciót személyesen Thatcher hagyott jóvá. A hétvégén pedig Sir Keith Speed, a haditengerészetért 1979 és 1981 között felelős miniszter is kénytelen volt beismerni, hogy valóban voltak ilyen akciók.

A hidegháború idején több súlyos összecsapás is volt a skandináv partoknál. 1988-ban az akkori svéd kormányfő, Ingvar Carlsson figyelmeztette a szovjeteket: "Vér fog folyni. Minden lehetséges eszközt fel fogunk használni...a tengeralattjárók ellen. A határaink szentek"

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú svéd forrás viszont azt állítja, hogy valamennyi incidenst kivizsgáltak, és Tunander állításai "teljesen alaptalanok".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Elkalapálták a forintot - Mi menthetné meg?

Elkalapálták a forintot - Mi menthetné meg?

Addig nem igazán kellett aggódni a forint árfolyama miatt, amíg Magyarország tartotta fenn a világ egyik legmagasabb irányadó rátája. Ez megvédte a forintot a külső és belső feszültségektől. Miután azonban a forint hatalmas kamatelőnye szépen lassan elkopott az elmúlt egy évben, így a hazai és a nemzetközi hírek egyaránt megrángatják az árfolyamot. Mi lehet a kiút ebből a helyzetből?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×