eur:
401.62
usd:
364.19
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Menekültek mészárolják az afrikai állatokat

Állatvédő csoportok szerint újabb komoly veszély fenyegeti Afrika különleges faunáját: az állatokat levadásszák a menekültek.

Vadállatok, leggyakrabban csimpánzok, bivalyok és zebrák húsát fogyasztják a menekültek a tanzániai táborokban - állítja a vadállatok kereskedelmét vizsgáló szervezet, a Traffic.

Tanzániában több a menekült - az ENSZ becslése szerint félmilliónál is több -, mint bármely más afrikai országban: oda szöktek az emberek a ruandai, a burundi és a kongói zavargások elől. A legtöbben az ország nyugati határszélén húzták meg magukat, a Gombe Nemzeti Park közelében.

A Traffic 60 oldalas jelentése szerint a menekültek azért vadásszák az állatokat, mert a segélyszervezetek nem biztosítanak számukra húst, és azzal sem foglalkoznak, hogy ez milyen következménnyel van a terület faunájára nézve.

Az ENSZ által létrehozott Világélelmezési Program (WFP) - amely Tanzániában több mint 200 ezer embernek biztosít táplálékot - vezetői elmondták: nem gondolták, hogy ez komoly problémát jelent.

A menekültek gabonát, szárított babot, vitaminnal dúsított kevert élelmiszert, növényi olajat és jódozott sót kapnak - nyilatkozta a WFP szóvivője, aki hozzátette: kétszer annyit kellene költeniük, ha a riport javaslata szerint húst is biztosítanának az embereknek.

A Traffic elismerte, hogy nem ismeri pontosan, hány állatot ölnek le a menekültek, de több szemtanút is találtak, aki hajlandó elmondani a vadászatokról, amit tud.

A szervezet állításait igazolhatják az 1994-ben tapasztaltak: akkor a ruandai etnikai összecsapások következtében 60 ezer ember menekült Tanzániába, a Burigi Nemzeti Park közelébe; a területen élő állatok száma meredeken csökkenni kezdett.

A nemzeti parkban 2.670 bivaly élt a menekültek érkezése előtt, ám csak 44 maradt közülük életben, mire távoztak. Fakó lóantilopból 466 rótta a szavannát, de csak 15 élte túl a vadászatokat. A zebrák száma 6.552-ről 606-ra esett vissza, de a 324 lichtenstein tehénantilop közül egyetlenegy sem maradt.

A jelenség megfigyelhető más parkokban is, amelyek közelébe menekültek települnek.

A Traffic, a Természetvédelmi Világalap és a Természetvédelmi Világszövetség most a tanzániai kormányhoz fordult segítségért: attól várja, hogy hússal lássa el a menekülteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×