eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

"A NATO elveszítheti az afganisztáni háborút"

A NATO elveszítheti az afganisztáni háborút, ha sürgősen nem változtat taktikáján - erre figyelmeztette szövetségeseit az új ausztrál kormány. A különösen veszélyes, déli tartományokban jelenlévő tagországok és szövetségesek képviselői a múlt héten Skóciában tanácskoztak az afganisztáni misszióról. A New York Times ennek kapcsán azt írta, hogy a Bush-kormányzat "komolyan aggódik" a helyzet miatt.

A NATO elveszítheti az afganisztáni háborút - figyelmeztetett a koalíció egyik tagjaként az új ausztrál védelmi miniszter a szövetségesek múlt heti, edingburgh-i találkozóján.

A zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson Joel Fitzgibbon azt mondta, hogy át kell alakítani a katonai és polgári programokat, ha el akarják kerülni a kudarcot - jelentette bizalmas forrásokra hivatkozva az Australian című lap.

"Csatákat nyerünk, nem háborút"

Az ausztrál miniszter a még az elődjének készült bizalmas hírszerzői jelentésre hivatkozott, ugyanakkor bírálta azt túlzott optimizmusa miatt.

"Csak csatákat nyerünk, nem háborút. Sikeresen megtisztítunk egyes területeket a táliboktól, de ennek nincs semmilyen stratégiai jelentősége" - mondta a lapnak.

A skóciai találkozón résztvevő amerikai védelmi miniszter, Robert Gates pedig úgy fogalmazott: "ugyan eltaposunk sok hangyát, de a hangyabolylyal még nem foglalkoztunk. A mérsékelt tálibok és más afgánok jóindulatának megnyerésére van szükség."

Egymást szidják a szövetségesek

Az új ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd azt tervezi, hogy hazahívja katonáit Irakból, de az afganisztáni misszióban - amelyben 900 ausztrál szolgál - továbbra is részt vesz.

Edinburghban több résztvevő is bírálta a szövetség egyes tagjait, amiért nem küldenek elég harcoló alakulatot.

Joe Sestak demokrata párti kongresszusi képviselő elmondta a New York Timesnak, hogy a németek, olaszok és spanyolok azok, akik, például nem hajlandók éjszakai missziókra, és nem repülnek a téli hónapokban.

A brit katonák által látogatott web-fórumokon gyakran lehet találkozni a szövetségeseket gyalázó megjegyzésekkel.

Bírálók: Bush rossz helyen üldözte a terrort

Közben a Bush-kormányzatot amiatt bírálják ellenfelei, hogy a terror elleni harcban nem Afganisztánra koncentrált, hanem a Husszein-rendszer megbuktatásának céljával Irakban kötötte le hadereje döntő részét.

Az amerikai hadseregnek nincs elég forrása arra, hogy megerősítse az afganisztáni missziót, miközben Európában hiányik a szükséges támogatás - jegyezte meg a New York Times.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×