eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

A szlovákok visszasírják Csehszlovákiát

Tizenöt évvel a volt Csehszlovákia békés szétválása után a szlovákok többsége még mindig visszasirja az egykori közös államot - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Január elsején lesz 15 éve, hogy kettévált az egykori Csehszlovákia, a szlovákok és a csehek több mint 70 éves együttélés után úgy döntöttek, hogy a jövőben önnálló államokban fognak élni.

A közelgő jubileum alkalmából a pozsonyi MVK közvéleménykutató intézetet a Sme című napilap megbízásából felmérést készített arról, hogyan látják a szlovákok ma a másfél évtized előtti döntést.

Annak idején a politikai vezetők határoztak a kettéválásról, az esetleges népszavazás gondolatát mindkét oldalon elvetették, pedig ha Szlovákiában referendum lett volna, akkor a többség ellenzte volna az ország felbomlását.

Mint a mostani felmérésből kiderül, a megkérdezettek többsége még mindig úgy véli, hogy annak idején helyesebb lépés lett volna a közös állam megtartása.

Ha most tárgyalások kezdődnének az ország újraegyesítéséről, akkor a megkérdezettek 42 százaléka támogatná azt, miközben csupán 40 százaléka lenne ellene, közel 18 százaléknak pedig mindegy, hogy milyen államban él.

A megkérdezettek többsége pozitívan értékeli a közös államban eltöltött éveket, határozottan csupán a válaszadók 5 és fél százaléka tartotta negatívnak a volt Csehszlovákiát.

Érdekes megállapítás, hogy a közös állam iránt leginkább az idősebbek és a magyar nemzetiségű polgárok nosztalgiáznak. A Sme megjegyzi, hogy jelenleg egyik országban sem merült fel hivatalosan az egykori szövetségi ország felújítása. A két önálló ország közötti kapcsolatok átlagonfelüliek és problémamentesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×