eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Szakadozik Belgium

Belgiumban egy vallon politikus felvetette: valamilyen módon Franciaországhoz lehetne kapcsolni Belgium frankofon részét, ha a flamandokkal nem sikerül megállapodni a belpolitikai válság megoldásában.

Daniel Ducarme, a Reformer Mozgalom (MR) nevű vallon liberális párt volt elnöke kijelentette: a válság elmélyülése esetén el kell gondolkodni a "francia Belgium" megteremtésén, amely védelmi vagy külpolitikai kérdésekben "társulna" Franciaországhoz. Ez a "francia Belgium" Vallóniából és Brüsszelből állhatna.

Belgiumban a június 10-ei parlamenti választások óta nem sikerült kormányt alakítani, alapvetően azért, mert a valamivel szegényebb, franciaajkú Vallónia pártjai nem hajlandók elfogadni az ország mintegy 60 százalékát kitevő flamandok azon követelését, hogy tovább növeljék a két közösség, illetve a két tartomány önállóságát.

A vallonok attól tartanak, hogy ha ezt megtennék, akkor a tehetősebb Flandria elhanyagolná az ország déli részén fekvő Vallónia fejlesztését.

Hogy meddig növelhető a két közösség és a két tartomány önálló döntési jogkörének bővítése a közös szövetségi állam kereteinek szétfeszítése nélkül, egyre drámaiabban merül fel a több mint fél éve húzódó politikai egyeztetések során.

A közvélemény-kutatási adatok ugyan azt támasztják alá, hogy a lakosság túlnyomó többsége továbbra is a közös állam, a "belga identitás" megőrzése mellett van, és ezen belül is inkább a flamandok között tekinthető statisztikailag releváns mértékűnek a kettéválni akarók aránya, Ducarme kijelentése új megvilágításba helyezi a vitákat, hiszen személyében ezúttal nem szélsőséges nacionalista politikai tényező vetette fel a "francia kapcsolat" gondolatát.

Brüsszel egyébként túlnyomórészt franciaajkúnak számít, de flamand többségű területek veszik körül.

Ducarme szavainak "európai vetülete" is van. Szerinte a négy és fél milliós "francia Belgiumnak" az EU-ban zajló folyamatok miatt kellene törekednie a Franciaországgal való társulásra.

"Nem hiszek a mikroállamok hatékonyságában az Európai Unión belül. Az unió erősíti az államok jelenlétét, és a legnagyobbak lesznek - minden korábbinál inkább - a holnap döntéshozói" - mondta a vallon liberális politikus.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×