eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Sötét árnyék a közeljövőn

Az Egyesült Államok vezető szerepe fokozatosan csökken és ezzel egyidőben Kína, valamint Oroszország is a nagyhatalmak élvonalába kerül. Erre a megállapításra jutott a német Bertelsmann Alapítvány megbízásából készült nagyszabású közvéleménykutatás.

A Bertelsmann Alapítvány időről időre kiterjedt közvélemény-kutatást folytat, annak kiderítésére, hogy a világ vezető államainak polgárai - politikai szempontból - miként ítélik meg a jövőt.

Legutóbb két évvel ezelőtt készült felmérés a témáról az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagállamában, a legnagyobb dél-amerikai országban, Brazíliában, továbbá Indiában és a világexport terén vezető Németországban és Japánban.

Az idén végzett közvélemény-kutatás adatait most hozták nyilvánosságra. A két kimutatás közötti leginkább szembeötlő különbség Moszkva szerepének megítélésében van.

Míg két évvel ezelőtt a megkérdezettek a világ vezető hatalmai között csupán a 6. helyen említették Oroszországot, idén már az Egyesült Államok és Kína után a megtisztelő 3. helyre sorolták.

Jelenleg a válaszadók 81 százaléka még az Egyesült Államokat említette első számú nagyhatalomként, viszont 61 százalék úgy vélte, hogy 2020-ra Amerika elköszönhet ettől a szereptől, mert rövidesen Kína és Oroszország tör az élre.

A Bertelsmann Alapítvány kérdőívében a politikai stabilitás, a gazdasági erő, valamint az oktatás és a kutatás fejlettsége alapján határozták meg a nagyhatalom fogalmát.

Ebből kiindulva a német válaszadók közel fele tartja nagyhatalomnak saját hazáját, míg a külföldi válaszadók alig 30 százaléka osztotta ezt a véleményt.

A felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók elsöprő többsége szerint az elkövetkező évtized világrendje aligha az ENSZ által megálmodott kiegyensúlyozott politikán fog alapulni és az emberiséget fenyegető környezeti katasztrófák sötét árnyékot vetnek már a közeljövőre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×