eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Akár még 30 évet is kaphat a hat évre már elítélt volt elnök

Peruban folytatódik Alberto Fujimori volt elnök pere. Az egykori államfőt most azzal vádolják, hogy kapcsolatban állt egy halálbrigáddal, amely 25 civilt gyilkolt meg.

Folytatódik Peruban az ország volt elnökének pere. Alberto Fujimorit azzal vádolják, hogy ismerte azt a halálbrigádot, amely a '90-es évek elején 25 civilt mészárolt le a Fényes Ösvény nevű maoista gerillaszervezet elleni harc idején. Tettéért akár 30 év börtönbüntetés is kaphat. A volt államfő tagadta a vádakat.

A 69 éves, japán származású Alberto Fujimorit szerdán hatalommal való visszaélés miatt már hatévi börtönre ítélték, amiért utasítást adott volt munkatársának, hogy házkutatási engedély nélkül betörjön abba a házba, ahol a titkosszolgálat vezetője a kormányzat korrupciós ügyeiről szóló felvételeket őrizte.

Alberto Fujimori 1990 és 2000 között kétszer is Peru államfője volt, uralmának egy súlyos korrupciós botrány vetett véget.

Először Japánba menekült, majd 2005 novemberében Chilébe érkezett, ahol nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették.

A politikust szeptemberben adta ki Limának a santiagói kormány.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×