eur:
397.87
usd:
359.21
bux:
74265.67
2024. október 1. kedd Malvin

"Ez katasztrofális. Emberek élete kerülhet veszélybe"

Emberek százainak kerülhet veszélybe akár az élete is, ha rossz kezekbe kerülnek azok a cédék, amelyeket a királyi adó- és vámhivatal "vesztett el". A lemezeken ugyanis rengeteg, a rendőrség tanúvédelmi programjában szereplő személy adatai szerepelnek - tudta meg a Daily Telegraph brit napilap.

A cédék, amelyek azután tűntek el, hogy a királyi adó- és vámhivatal munkatársa egyszerű küldeményként adta fel őket, és amelyeknek a londoni székhelyű brit állami számvevőszékhez kellett volna megérkezniük, körülbelül 350 olyan állampolgár adatait is tartalmazzák, akik részt vesznek a rendőrségi tanúvédelmi programban.

Ezek az emberek korábban komoly bűnözők ellen tettek tanúvallomást, ezért új személyazonosságot kaptak.

A cédék, amelyeken a védett tanúk eredeti adatai is szerepelnek, rendkívül értékesek lehetnek a feketepiacon: ha bűnözők jutnak hozzájuk, életek kerülhetnek veszélybe.

Emiatt a tanúknak minél előbb újabb személyazonosságot kell kreálni, ez pedig sok pénzébe kerül az adófizetőknek.

A legújabb fejleményekről értesítették Jack Straw igazságügyi minisztert, a londoni rendőrség és a brit rendőri vezetők szövetsége (Acpo) pedig már nyomoz az ügyben.

"Ez katasztrofális. Emberek élete kerülhet veszélybe. Ez nevetségessé teszi az egész tanúvédelmi programot" - nyilatkozott a Daily Telegraph-nak egy magas rangú rendőrtiszt.

A konzervatív árnyékkormány pénzügyminisztere, George Osborne úgy vélekedett: az új hírek meglehetősen aggasztóak, az ügy miatt pedig tovább hanyatlik a munkáspárti kabinetbe vetett bizalom.

Az elveszett cédéken az összes olyan brit család tagjainak személyes adatai megtalálhatók, akiknek 16 éven aluli gyermekük van, vagyis jogosultak a gyermekgondozási támogatásra. Aki megtalálja az adathordozót, 25 millió brit nevéhez, címéhez, születési idejéhez, társadalombiztosítási azonosítójához és banki adataihoz juthat hozzá.

A brit adóhivatal márciusban kezdte letölteni a gyermekgondozási támogatásra jogosultak adatait saját rendszeréből, és cédéken elküldeni a számvevőszéknek auditálásra. Erre a hivatal munktársainak és az államkincstár tisztviselőinek találkozóján derült fény, miután észrevették, hogy a cédéket tartalmazó küldemény elveszett.

Címlapról ajánljuk
Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

A folyamatos gazdasági lassulás miatt Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Horváth Csaba Barnabás szerint ezzel együtt az ázsiai ország megtarthatja az Egyesült Államok mögötti második helyét a világhatalmak rangsorában, ugyanakkor az újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok is egyre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Gulácsi Péter kimaradt a keretből, Angliából hívott meg újabb újoncot a kapitány

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő keretét. A névsorban ismét szerepel újonc, a nyáron Angliába szerződött Szűcs Kornél. Még nagyobb meglepetés, hogy Gulácsi Péter, aki a legutóbbi forduló után is beválasztottak a Bundesliga „Hét csapatába”, kimaradt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Közel két éve nem történt ilyen a forinttal - Mi vár ránk 400 fölött?

Közel két éve nem történt ilyen a forinttal - Mi vár ránk 400 fölött?

Ha csupán a jelenlegi trendeket nézzük, akkor már csak idő kérdésre, hogy mikor lépi át az euró-forint árfolyama a lélektani szempontból kritikusnak mondható 400-as szintet, a grafikonon ráadásul most olyan dolgokat is láthatunk, melyek még nagy bajt hozhatnak a forint számára. Megnéztük, hogy mi várhat a forintra, ha valóban átüti a 400-as szintet az árfolyam. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×