eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Megadóztatja az Európai Unió a mozgássérülteket

Adóval sújthatja az Európai Unió azokat a mozgássérülteket, akik elektromos mopeddel közlekednek, mivel egy új szabály szerint ezek szabadidős járműveknek számítanak, így ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a hómobilok, a jet-skik és a versenyautók.

Az elektromos mopedeket általában a súlyosan mozgássérültek használják, akiknek mindennapi feladataik elvégzéséhez van szükségük a járműre.

Hónapokkal ezelőtt személyes kérelmet juttattak el Gordon Brown brit miniszterelnökhöz az ügyben, a Downing Streetről azonban egyelőre nem reagáltak a beadványra - állítja Jim Dooley, akinek cége, a Mobility Bureau motoros keresszékeket és mopedeket forgalmaz, főleg veteránoknak.

Az uniós szabályozás alapján az importált mopedekre, amelyek 2 ezer fontba kerülnek (712 ezer forint) egyenként 300 fontos (107 ezer forintos) adót vetnének ki. A döntés erről már 2001-ben megszületett, a brit adóhivatal azonban egészen 2007-ig nem vezette be. Most is csak azért, mert Belgium panaszt tett emiatt.

Európában mindössze három ország importálta ezeket a járműveket, több államban sajátot terveztek. Nagy-Britannia az Egyesült-Államokból és a Távol-Keletről hozatja be a mopedeket.

Uniós követelmény

"Az importvám kiszabása az elektromos mopedekre uniós követelmény. Mivel ez közlekedési eszköznek számít, kiszabható rá adó" - magyarázták a brit adóhivatalnál.

Jim Dooley-nak korábban azt mondták, a mopedek szabadidős járműnek számítanak, ezért is írt még júliusban a miniszterelnöki hivatalnak. Később kapott egy levelet, amely szerint panaszát vizsgálják, azóta azonban nem érkezett válasz a kérelmére.

"Ez az adó teljesen igazságtalan, sok ember emiatt kétszer is meggondolja, hogy mopedet vegyen, ha plusz 300 fontot rá kell fizetni" - mondta Jim Dooley.

A férfi szerint a Vámigazgatások Világszervezete (WCO) eredetileg azért javasolta a teher bevezetését, mert tagjai úgy gondolták, hogy az emberek ezeket az elektromos járműveket például golfautónak használják majd, a mopedek azonban erre a célra tökéletesen alkalmatlanok.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×