eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Az Egyesült Államok megvédené Izraelt egy esetleges iráni támadástól

Az Egyesült Államok Izrael mellett állna, ha Irán megtámadná - jelentette ki George Bush amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában.

"Támogatni fogjuk szövetségesünket, Izraelt, ha Irán megtámadja" - mondta Bush a hírtelevízió híres riporterének, Wolf Blitzernek arra a kérdésére, hogy az Egyesült Államok katonailag válaszolna-e egy iráni támadásra.

Arra a felvetésre, hihető-e, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök valóban meg akarja semmisíteni Izraelt, Bush úgy felelt: "Ha izraeli volnék, komolyan venném a szavait".

A szerda este sugárzott interjúban a riporter az annapolisi konferencia kapcsán faggatta az elnököt.

Bush elmondta, Iránt azért nem hívták meg, mert Teherán nem együttműködő, a nyilatkozatokból kiderült, hogy amúgy sem vett volna részt a tanácskozáson.

Az elnök szerint iráni kollégája nem hisz a demokráciában, a szabadságban és a békében. A konferencián viszont olyan országok küldöttei voltak jelen, amelyek támogatják egy demokratikus Palesztina létrejöttét, amely békében együtt élhet Izraellel.

Arra a keresztkérdésre, hogy Washington miért hívta meg Szíriát, amely a terrorizmus állami szponzorai között szerepel a washingtoni külügyminisztérium listáján, azt felelte: egyes arab államok kifejezett kérése volt Damaszkusz meghívása, és minél több arab ország részvételére törekedtek.

Bush szerint nem volt sértő, hogy Damaszkusz csak külügyminiszter-helyettesi szinten képviseltette magát a konferencián.

Az izraeli-palesztin béke esélyei kapcsán Bush kifejtette: Amerika nem kívánja rákényszeríteni akaratát sem a palesztinokra, sem Izraelre. Mindkét félnek megvan a maga elképzelése, amely alapján közös nevezőre kell jutniuk.

"A mi feladatunk, hogy segítsünk nekik ezt elérni" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×