eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Szegényebb lesz a karácsony a magas infláció miatt Németországban

Németországban 13 év óta nem volt olyan magas az infláció, mint idén novemberben. Mindez erősen kihat a karácsonyi vásárra is, máris érezhetően megcsappant a németek költekezési kedve.

Kiváltképpen az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedése vezetett a 3 százalékos inflációhoz. Közel másfél évtizede nem volt ilyen arányú a drágulás üteme Németországban.

A tél beállta előtt szinte példa nélkül emelkedett a fűtőolaj ára. A központi statisztikai hivatal most közétett jelentéséből kitűnik, hogy a múlt év novemberéhez viszonyítva az áremelkedés 26 százalékos.

Nem sokkal jobb a helyzet az élelmiszereket illetően sem; itt az általános drágulás 7 százalékos volt, s ez szintén hozzájárult a mindennapi kiadások jelentős emelkedéséhez.

Szakértők az élelmiszerárak felszökését a nemzetközi kereslet fellendülésére vezetik vissza, és emlékeztetnek arra, hogy a globalizáció együtt jár az árak gyors változásával.

Némileg fékezőleg hatott viszont az inflációra az utazási költségek 6 és fél százalékos csökkenése.

A karácsonyi vásár kilátásait azonban erősen beárnyékolja az infláció emelkedése. Mindez kihat a fogyasztói bizalom visszaesésére is, a legfrissebb előrejelzések alapján a németek már távolról sem a kora ősszel jósolt költekezési kedvvel készülnek a karácsonyra.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×