eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Minden hatodik New York-i éhezik

Több mint egymillió New York-i éhezik, vagy alultáplált - állítja egy amerikai jótékonysági szervezet, amely az ingyenkonyháknál mérte a sorban állók számát. Adataik szerint egy év alatt húsz százalékkal nőtt az igyen ételre szorulók száma.

New York a világ pénzügyi központja, de a városi Éhezés Ellenes Koalíció azzal a megdöbbentő adattal állt elő, hogy minden hatodik polgár olyan otthonban él, ahol nem biztosított a folyamatos élelmiszerellátás. A szervezet évente végez felmérést a város ingyenkonyháinál.

"Amikor lehűl a gazdaság, a szegények tüdőgyulladást kapnak"

Joel Berg, igazgató azt állítja, hogy egyre több dolgozó család, gyerek és idős folyamodik élelmiszersegélyért.

Mindez annak ellenére, hogy tavaly még stabilnak tűnt a gazdaság. A mostani gyengülés miatt nem csoda, hogy egyre hosszabbak a sorok - tette hozzá Berg, aki így jellemezte a helyzetet: "amikor lehül a gazdaság, a szegénysorban élők tudőgyulladást kapnak."

Az idén 20 százalékkal nőtt a sorbanállók száma, 2006-ban pedig 11 százalékkal.

Csökken a kormánytámogatás, drágább az élelmiszer

A koalíció a szövetségi kormányt is vádolja, mert az az idén csökkentette a támogatást és megvont több mint 5.000 tonna élelmiszersegélyt.

A felmérés szerint a New York-i segélyszervezetek közel kétharmada nem tudja kielégíteni az élelmiszerigényeket, így kénytelenek csökkenteni az adagokat és néha elküldeni az ételre várókat.

A sokkoló statisztikát még a csütörtöki Hálaadás - az egyik legnagyobb amerikai családi ünnep - előtt tették közzé, hogy ezzel méginkább felrázzák a közvéleményt.

A szegénysorban élők ugyanakkor úgynevezett élelmiszerkuponokra jogosultak. A Éhezés Ellenes Koalíció jelentéséből ugyanakkor az is kiderült, hogy a forráshiányt a növekvő élelmiszerárak is okozzák, továbbá az a tény, hogy az ételeket minél nagyobb tápértékkel akarják elkészíteni.

2007-ben a polgármesteri hivatal másfél millió dollárral javasolta növelni az ingyenkonyhák támogatását, ami körülbelül egy extra dollárt jelent évente a koalíció szerint éhező 1.3 millió ember számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×