eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újraválasztása után egyből fúrni kezdték a miniszterelnököt

Tony Blair brit miniszterelnök harmadik választási győzelmét követően szinte azonnal fellázadtak ellene a pártjában, és nem tudta keresztülvinni kormányátalakítási terveit - derül ki egy nemrég megjelent életrajzi kötetből.

Anthony Seldon könyve, a Blair Unbound (szabad fordításban Blairről kötetlenül) számos meglepő részlettel szolgált, elsősorban a 2005-ös választásokkal összefüggésben.

Két éve a Munkáspárt ugyan történelmi győzelmet aratott - korábban sosem sikerült a pártnak három egymás utáni választást megnyernie - de a korábbi 167 fős alsóházi többsége 64 fősre olvadt.

A szerző szerint a brit miniszterelnök első reakciójában saját magát és az iraki háborút hibáztatta a gyenge eredményért, amelyet egyenesen vereségként élt meg.

Tony Blair saját választókerületében lévő házában várta az eredményeket, és amikor pártja elvesztette az egyik, biztosnak tartott körzetet, a hideg ellenére kiment a kertbe, és tanácsadói füle hallatára olyan dolgokat morgott maga elé, hogy "az én hibám" és "Irak".

Megfúrták a terveit

A gyengébb választási eredmény megakadályozta a miniszterelnököt kormányátalakítási terveinek keresztülvitelében. Ennek lényeges eleme lett volna, hogy Tony Blair régi harcostársát, a kormányfői posztra régóta ácsingózó - azt végül idén nyáron megszerző - Gordon Brown kancelláriaminisztert elmozdítják a kincstár éléről, utóbbi hivatal jogköreit pedig kétfelé osztják.

Ennek célja az lett volna, hogy a mindenkori kancellár kezében ne összpontosulhasson akkora hatalom, mint Gordon Brownéban, aki a korábbi nyolc évben saját hatalmi erőközponttá építette ki a kincstárat.

Ezek a tervek azonban a többivel együtt kudarcba fulladtak, miután előbb John Prescott miniszterelnök-helyettes és maga Gordon Brown is határozottan szembeszegült Tony Blairrel.

Az utóbbi két politikus ezekben a napokban (2005 májusának elején) sokszor beszélt telefonon, és a bennfentesek szerint Gordon Brown rendszeresen a "b... meg" kifejezéssel hárította el a kormányfő érveit. Nem csoda, hogy ezek után a miniszterelnöki hivatal és a kicstár között elmérgesedett a viszony.

Tony Blair helyzetét nehezítette a parlamenti frakcióban uralkodó hangulat, a képviselők ugyanis elsősorban őt tették felelőssé a frakció összezsugorodásáért, miközben magát a győzelmet a kampányba csak annak végén bekapcsolódó Gordon Brownnak tulajdonították.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×