eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Sarkozy környezetvédelmi reformcsomagot jelentett be

Teljes körű környezetvédelmi reformprogramot jelentett be a francia köztársasági elnök. Nicolas Sarkozy leállítaná az autópálya-építést, új adókat vetne ki a környezetvédelmet leginkább szennyező gépkocsikra, valamint a - nem az autópályán közlekedő - teherautókra. A politikus emellett három éven belül ötödére csökkentené az energiafogyasztást, de az atomenergiáról nem mond le.

Az Európai Bizottság elnökével és a Nobel-békedíjas Al Gore-ral karöltve, ünnepélyes keretek között jelentette be a francia környezetvédelmi politika megújulását Nicolas Sarkozy.

A francia köztársasági elnök az Élysée-palotában tartott beszédében forradalminak nevezte az irányvonalváltást.

A politikus elmondta, Franciaország a közeljövőben felfüggeszti az autópálya-építéseket, a sztrádákat nem használó teherautókra és a legszennyezőbb járművekre pedig külön adót vet ki.

Nicolas Sarkozy a jövőben a vasúti személy- és teherszállítást részesítené előnyben, amelynek során 2020-ig kétezer kilométernyi új gyorsvasút pálya épül a TGV szerelvényeknek, és két új teherszállító vasútvonal megépülése is várható.

A környezetvédelmi csomag egyik fő célja az energiafogyasztás csökkentése. Az elnök államilag támogatott szigetelési felújításokkal 2010-re ötödére csökkentené a franciák energiaéhségét.

Az egészségesebb táplálkozás elérése érdekében cél, hogy a jelenlegi háromról 2020-ra húsz százalékra emelkedjen Franciaországban a biogazdaságok területe.

A francia energiatermelés 75 százalékát adó atomenergia továbbra is a középpontban marad, de új erőműveket a közeljövőben már nem épít Franciaország - jelentette be Nicolas Sarkozy.

A politikus a jelenlegi kilencről 2020-ig 20 százalékra növelné a megújuló energiák arányát is. Ez egybevág az Európai Bizottság célkitűzéseivel.

Jelentős változás várható a permetezőszerek és a génmódosított növények felhasználásának eddigi gyakorlatán is.

Franciaország 10 év alatt a felére csökkentené a növényvédő szerek használatát, a genetikailag módosított növények termesztésére pedig az elnök átmeneti tilalmat rendelt el, de csak addig, amíg egy hamarosan felállítandó testület értékeli az ilyen típusú növények hatását.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×