eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Saját bizalmasait ültetheti a kulcspozíciókba a kínai elnök

Befejeződött vasárnap a Kínai Kommunista Párt 17. kongresszusa, miután a küldöttek megválasztották a 200 fős központi bizottságot, és elfogadták a párt következő öt évre szóló programját.

Nem választották be a párt központi bizottságába Ceng Csing-hungot, az ország befolyásos alelnökét, Hu Csin-tao elnök és pártfőtitkár eddigi legjelentősebb politikai vetélytársát.

Kimaradt a kb-ból több más magas rangú vezető is, köztük a 72 éves Lo Kan, a korrupcióellenes harc pártfelelőse, a 69 éves Vu Kuan-cseng, a rendőri, belbiztonsági szervek munkájának pártirányítója és a "kínai vasladyként" ismert Vu Ji miniszterelnök-helyettes, aki az egyetlen nő volt a pb-ben, s aki több mint egy évtizede vezeti a kínai küldöttségeket a nemzetközi kereskedelmi vitákkal kapcsolatos tárgyalásokon.

Szűk kör dönt mindenben

Elvben a központi bizottság választja meg tagjai közül a politikai bizottság és a pb állandó bizottságának tagjait, s szabja meg a kínai politika alapirányát, valójában azonban minden lényeges kérdésben a legbefolyásosabb vezetők meglehetősen szűk köre dönt, amelyben egyaránt vannak tisztségeket viselő és formálisan már nyugalmazott politikusok.

Mindenesetre Ceng kimaradása a kb-ból bizonyossá teszi, hogy ő már nem kerülhet be a politikai bizottságba, illetve annak állandó bizottságába, a Kínát ténylegesen irányító testületbe. Mivel több eddigi vezető biztosan kimarad a politikai bizottság állandó bizottságából, Hunak elvben lehetősége nyílott arra, hogy a megürült helyekre saját bizalmasait ültesse.

Kimaradt a "takarító"

A kínai vezetők közül egyedül Cengnek volt akkora befolyása a párt apparátusában, amely vetekedett Hu pártfőtitkáréval. Csiang Cö-min előző elnök, pártfőtitkár munkatársaként, bizalmas segítőjeként emelkedett magasra, főként azzal szerezve "érdemeket", hogy "eltakarította az útból" Csiang riválisait. Õ volt mostanáig Csiang örökségének - a "szocialista piacgazdaság" elméletének és gyakorlatának - legfőbb őre a pártvezetésben.

A kongresszus beillesztette a párt "alkotmányába" (programjába) Hu Csin-tao elnök politikai doktrínáját, amelynek lényege belpolitikai téren az, hogy enyhíteni kell a feszültségeket, amelyek a külföld felé való nyitás és a piacgazdasági reform nyomán keletkeztek a kínai társadalomban, és mérsékelni kell a gyors gazdasági növekedéssel együtt járó környezetszennyezést, külpolitikai téren pedig az, hogy a viharos gazdasági növekedéssel párhuzamosan növelni kell az ország világpolitikai befolyását, ügyelve közben arra, hogy Kína ne ingerelje maga ellen az Egyesült Államokat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×