eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Németország előzetes engedélyhez kötné a stratégiai fontosságú cégek fúzióját

Már a Mannesmann cégnek a brit Vodafonba történt beolvasztása idején felmerült Berlinben az a terv, hogy a stratégiai fontosságú vállalatok külföldi cégekkel történő fúzióját csak előzetes engedély esetén tegyék lehetővé. A terv megvalósítását most a gazdasági minisztérium vette kezébe.

A törvényjavaslat előkészítését Hessen tartomány miniszterelnöke koordinálja, aki már a múltban is síkraszállt a német érdekek fokozottabb védelmében. A készülő intézkedés csak a stratégiai jelentőségű cégekre vonatkozna, és lehetővé tenné a kormány számára a vétót ezeknek a vállalatoknak a külföldi felvásárlása ellen.

A Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a kormány arra is felhatalmazást kapna, hogy akár több évre visszamenőleg is meghiusítsa egy német cég külföldi tulajdonba vételét.

A törvény várható meghozatalára utalt a gazdasági miniszter augusztusban elhangzott javaslata is, hogy stratégiai fontosságúnak minősülő vállalatok részvényeinek tömeges felvásárlására csak előzetes bejelentés után kerülhessen sor.

Michael Glos indítványa alapján a kül- és belföldi cégeknek egyaránt tájékoztatniuk kellene a kormányt, ha évente legalább fél milliárd euró forgalmat bonyolító német vállalat felvásárlását határozták el.

A kancellár ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy nem kívánják eleve megakadályozni külföldi vállalkozások részvételét a német stratégiai cégekben, hanem csupán a folyamatok átláthatóságát akarják biztosítani. Angela Merkel szerint a kérdést uniós szinten kellene szabályozni.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×