eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Gasparovic kioktatta Clintont: "Csak a saját tudatlanságát bizonyítja"

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök kioktatta Bill Clinton volt amerikai elnököt, aki szerinte rosszul értelmezi a magyar-szlovák kapcsolatokat.

A szlovák államfő a pozsonyi közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: nem kell dramatizálni a szlovák-magyar kapcsolatokban mutatkozó feszültséget. Igazat adott Robert Fico kormányfőnek abban, hogy a Magyar Koalíció Pártja okozta a jószomszédi viszony megromlását, főleg a Benes-dekrétumok megnyitására irányuló igyekezetével, amelyet az elnök nagy sajnálatára magyarországi politikusok is támogattak.

Gasparovic ugyanakkor elismerte, hogy mindkét fél olajat öntöt a tűzre, elsősorban Ján Slota a kijelentéseivel, amelyek - mint mondta "Szlovákia határain túl is feltűnést keltenek". Gasparovic szerint ennek nem szabadna megismétlődnie.

Bill Clinton nemrégi budapesti kijelentéseivel kapcsoltban Gasparovic megjegyezte, hogy meglepődött a volt amerikai elnök kijelentésein. Bill Clinton ugyanis többek között kijelentette, hogy a Benes-dekrétumok miatt kialakult vitát meg kell oldani, mégpedig úgy, hogy a kisebbségek érdekeit tartsák szem előtt.

A szlovák államfő szerint, amit Clinton Budapesten mondott, azzal "csak a saját tudatlanságát" és azt bizonyította, hogy "az igazság ismerete híján képtelen megítélni a viszonyokat." A szlovák államfő úgy látja: "módfelett veszélyes, ha ilyen emberek mondanak véleményt".

Ivan Gasparovic arról is beszélt, hogy 2004-es hivatalba lépése óta miért nem tett még hivatalos látogatást Magyarországon. Mint mondta, a magyar féltől eddig még jött hivatalos meghívás, s ha jönne, akkor nagyon szívesen menne Magyarországra. Gasparovic elismerte, hogy Sólyom László már hívta őt, ám szerinte a meghívás nem felelt meg a diplomáciai protokoll szabályainak.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×