eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Botrány az elnöki palotában: "egyszer minden szenvedély véget ér"

A francia sajtó egyöntetű véleménye szerint immár napok - de lehet, hogy csak órák - kérdése, és a francia elnöki szóvivője hivatalosan is bejelenti, hogy elválik Nicolas Sarkozy államfő és felesége, Cécilia. A házaspár kapcsolatának válságáról már régóta cikkezik a francia sajtó.

Napok, vagy csak órák kérdése, hogy a francia elnöki hivatal szóvivője hivatalosan is bejelenti Nicolas Sarkozy államfő házasságának végét? Nagyjából ez az egyetlen kérdés, amiben nem ért egyet a francia sajtó az elnöki pár magánéletét taglaló része.

A La Tribune című napilap például már azt is tudni véli, hogy a válást már szerdán hivatalosan is kimondja a bíróság. Nicolas Sarkozy elnök személyes szóvivője, David Martinon mindenesetre hétfőn sajtótájékoztatót tart, aminek a témája a sajtótalálgatások lesz, ám közelebbről nem nevezte meg, miről van szó.

Csak az időzítés a kérdés?

Az azonnali válásról szóló hírt pénteken először megszellőztető L'Est Républicain című lap kitart a történet valóságossága mellett, azt állítva, hogy "az egyetlen kérdés az, hogy az Elysée (az elnöki palota - a szerk.) mikor jelenti be hivatalosan".

Hasonlóan vélekedik az elnöki párt személyesen ismerő Christophe Barbier is. "A hír csak a hivatalos megerősítésre vár, de a válás valójában már nyílt titok" - mondta a L'Express szerkesztője, aki szerint az egyetlen kérdés most már csupán a bejelentés időzítése.

A 49 éves Cécilia Sarkozy alig mutatkozott a férje mellett, mióta azt májusban elnökké választották, így hiányzott a köztársasági elnök mellől a hétvége legnagyobb társadalmi eseményén, a rugby világbajnokság Anglia elleni mérkőzésén is.

Nem az első válságos időszak

Az elnöki pár házassága meglehetősen viharos és 2005-ben rövid időre válságba is került, amikor az asszony egy reklámügynökség vezetőjével New Yorkba költözött. Legutóbb Genfben és Londonban látták.

Nicolas Sarkozy pártja, az UMP vezető személyiségei egyre határozottabban sürgetik az elnök és felesége viszonyának tisztázását, egyikük szerint például sürgős magyarázatot igényel, hogy mit keresett a First Lady a férje nélkül egy Genfi-tó melletti szállodában a múlt hét végén.

Hogyan viseli majd Nicolas Sarkozy?

"Egyszer minden szenvedély véget ér. 2005-ben egyszer már volt egy később hamisnak bizonyuló vég, ám most ez valódinak tűnik" - mondta Christophe Barbier.

"A nagy kérdés most az, hogy Nicolas Sarkozy hogyan viseli majd Cécilia elvesztését. Két éve láttuk, miként változik a hangulata. Kevéssé tudta kontrollálni magát, többet stresszelt, agresszívabb volt" - emlékezett vissza a L'Express szerkesztője.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×