eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

"Gyurcsány nélkül is menni fog!"

A magyar belpolitikával, illetve elsősorban a Magyar Szocialista Párton belüli helyzettel foglalkozik a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A Gyurcsány szorult helyzetben című elemzés írója, Reinhard Olt, a konzervatív napilap bécsi tudósítója a cikk alcímében arra mutat rá, hogy a pártján belüli botrányok komoly csapást jelentenek a kormányfőre.

A tapolcai frakcióülésről kiemelte, hogy a frakcióvezetés a "lusta", azaz a bizottsági ülések több mint a feléről távolmaradó képviselők lecserélésben állapodott meg.

Olt beszámol arról, hogy a pártelnök-kormányfő "tisztasági csomagját" nem egyeztette a frakcióval, hanem a médián keresztül hozta nyilvánosságra.

A legnagyobb felzúdulást azzal váltotta ki, hogy főállású parlamenti képviselők státusának bevezetését követelte.

Ha erre sor kerülne, a képviselők parlamenten kívüli befolyása, illetve bevételi forrásai megszűnnének - mutatott rá a cikkíró, utalva arra, hogy többen vannak olyanok, akik képviselők és polgármesterek is egyben.

Gyurcsány tavalyi "hazugságbeszéde" óta a szocialisták népszerűsége messze elmarad az ellenzéki szövetség, a Fidesz népszerűségétől, javulásra nincs kilátás.

Épp ellenkezőleg: szocialista politikusok és funkcionáriusok különböző botrányokba történő belekeveredése még sötétebbé teszi a képet - fogalmaz a cikkíró, hozzátéve, hogy Gyurcsány párton belüli ellenfelei egyre hangosabban méltatlankodnak.

Riválisa, Szili Katalin mindezt ugyan visszafogottan teszi, ám szociális, gazdasági és kisebbségpolitikai kérdésekben mind jobban láthatóan Gyurcsány ellen foglal állást.

A pártelnök korábbi támogatottsága észrevehetően csökkent - írta a lap, idézve a szocialista Szanyi Tibor újságírók előtt elhangzott, kendőzetlen kijelentését, amely szerint "Gyurcsány nélkül is menni fog, ha az élet úgy kívánja".

A FAZ szerint Gyurcsánynak oka volt arra, hogy "tisztasági csomagjával" előre meneküljön.

Ezzel összefüggésben a cikkíró arra utalt, hogy kapcsolatba hozták a Zuschlag-üggyel, amely mögött fiatal szocialista politikusok korrupciógyanús hálózata húzódik meg.

Az újság ezt követően részletesen ismerteti az ügyet, utalva arra: a vizsgálatok szerint a Zuschlag nevéhez fűződő fiktív alapítványok kasszájába Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminisztersége idején folytak be különböző pénzek.

Az újság rámutatott: a miniszterelnök állítása, miszerint nem tudott a szabálytalanságokról, ellentétben áll Debreczeni József publicista azon állításával, amely szerint Gyurcsány annak idején előtte jelentette ki: sportminiszterként "minden döntést maga akar meghozni".

Ezekben az ellentmondásokban - mint Olt fogalmaz - Orbán Viktor és frakcióvezetője csak a jéghegy csúcsát látja.

Orbán azután "sajátos csavart" ad a botránynak, azt hangoztatva: "mindez jelzés arra, hogy kormányszinten uniós pénzeket loptak el".

Azaz a "Zuschlag-modell" a kormány munkájára általánosságban jellemző - idézte a Fidesz vezetőjének nyilatkozatát a FAZ.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×