eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az ENSZ számítógépeiben kutatna a burmai junta az ellenzék után

A mianmari (burmai) katonai junta le akarta foglaltatni az ENSZ-képviselet számítógépeit, hogy az ellenzéki aktivisták ellen gyűjtsön bizonyítékokat. Rendőrök és diplomaták jelentek meg a hétvégén a világszervezet ranguni képviseletén, és követelték az alkalmazottaktól a merevlemezeket.

A képviselet munkatársai pánikba estek, amikor a burmai rendőrök el akarták vinni a számítógépek merevlemezeit, azok ugyanis olyan adatokat tartalmaznak, amelyek segíthetnének a hatóságoknak az ellenzéki mozgalom kulcsfontosságú, illegalitásban lévő vezetőinek azonosításában - értesült a vezető brit napilap.

Az ENSZ-képviselet munkatársai megtagadták a kérést, és a hétvégét azzal töltötték, hogy töröljék a bizalmas információkat a számítógépekről.

A világot sokkolták azok a képek, amelyek a ranguni tüntetések leveréséről készültek - ezek jelentős részét bloggerek küldték szét e-mailben. A kormányzat egyik első lépése volt az internet-kávézók bezárása, a fotókat és a rövidfilmeket azonban később is sikerült kicsempészni az országból Thaiföldön keresztül.

Jelentések szerint a tüntetések több résztvevőjét e felvételek alapján azonosították és tartóztatták le a hatóságok. A junta most az ENSZ munkatársait vette célba, mert feltételezik, hogy a képviselet a saját internetes kapcsolatain keresztül segített a felvételek továbbításában. Az ENSZ-képviselet ugyanis műholdas telefonkapcsolattal rendelkezik, s ezt nehezebb ellenőrizni.

"A junta lépése része a szisztematikus elnyomó intézkedéseknek, amelyeket a tiltakozás elfojtására hoztak" - jelentette ki egy Rangunban akkreditált nyugati diplomata.

A merevlemezek átadását az ENSZ-alkalmazottai azzal utasították el, hogy ezt a hatóságoknak írásban kell kérniük a világszervezet helyi koordinátorától. Charles Petrie később meg is kapta a levelet, de ebben már szó sem volt a merevlemezekről, a hatóságok mindössze arra kértek tőle beleegyezést, hogy megtekinthessék a műholdas telefon használati engedélyét. A kérésre az ENSZ-illetékes "megfelelő csatornákon" adandó választ ígért.

A képviselet munkatársai most arra várnak, hogy a hatóságok vajon tesznek-e határozottabb lépéseket az adatok és a gépek megszerzésére. Egy ilyen lépés az eddiginél is élesebb bírálatot váltana ki világszerte a junta elnyomásával szemben, miközben hétfőn ül össze New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A testület egy közös amerikai, brit, francia javaslatot vitat meg, amely elítélné a hatóságok durva fellépését a tüntetőkkel szemben. A határozatot azonban Kína és Oroszország valószínűleg megvétózza, mert szerintük a dokumentum "a belügyekbe való beavatkozás".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×