eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az ellenzék és a kormány is győztesnek tekinti magát Ukrajnában

A nyugatbarát ukrán ellenzék és az oroszbarát kormányoldal vezetője egyaránt saját pártját nevezte meg vasárnap az Ukrajnában megtartott előrehozott választások győztesének.

Julija Timosenko, a nevét viselő és a választóktól a második legtöbb szavazatot begyűjtő tömb (BJuT) vezetője az éjjel, még a szavazatszámlálás részeredményeit sem bevárva bejelentette igényét a kormányalakításra. A vele szövetséges Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) listavezetője, Jurij Lucenko kisvártatva megerősítette: támogatják Timosenko jelölését a miniszterelnöki posztra.

Válaszul Viktor Janukovics, az ország orosz ajkú keleti felére támaszkodó eddigi miniszterelnök leszögezte, hogy az általa vezetett Régiók Pártját (PR) tartja a választások győztesének, s ezért jogot formálnak a koalíciós tárgyalások megkezdésére.

Timosenko a nagy pártok vezetői közül elsőként állt a sajtó elé, közölve, hogy már hétfőn tárgyalni akar a leendő kormánykoalícióról az NU-NSZ által támogatott Viktor Juscsenko elnökkel. Fellépését egyrészt két exit-poll felmérésre alapozhatta, melyek eredményeit az urnazárás pillanatában tették közzé, másrészt arra a megállapodásra, amelyet egykori harcostársával, Viktor Juscsenko elnökkel kötött három nappal a választások előtt az NU-NSZ-szel való közös kormányzásáról és a kormányzati posztok elosztásáról.

Az exit-pollok alapján szakértők 1-7 fős mandátumtöbbséget jósoltak a "narancsszínű erők" pártjainak a várhatóan ismét ötpárti 450 fős ukrán parlamentben, annak ellenére, hogy a legtöbb szavazatot az oroszbarát Régiók Pártja (PR) szerezte meg. A "narancsszínű" koalíció a végeredménytől tette függővé, hogy igénybe veszi-e a szocialista párt helyett most ötödikként bejutott, Volodimir Litvinov korábbi házelnök nevét viselő blokk támogatását is.

A negyedikként bekerülő kommunistákkal mindkét "narancsszínű erő" egyértelműen kizárta az együttműködést.

A hosszú hatalmi válság lezárását célzó ukrajnai előrehozott választásokon 60 százalék körül alakult a részvétel. Az első hivatalos részeredményeket csak hétfőn reggel teszik közzé. S egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy a "narancsszínű" erők által kierőltetett választás eredménye nem a válság lezárását, hanem egy új fejezetének kezdetét jelenti majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×