eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Százezren tüntetnek a japán kormány tervezett történelemhamisítása ellen

Tömeges öngyilkosságra kényszerítették a japán katonák a II. világháború végén Okinava szigetének lakóit, kézigránátokat osztogattak a helyieknek, hogy inkább vessenek véget életüknek, de ne adják meg magukat a partra szálló amerikai hadseregnek. A japán kormány most azt tervezi, hogy az ezekről az eseményekről szóló részeket kihúzatja a történelemkönyvekből.

Százezernél is többen tüntettek szombaton a Japánhoz tartozó Okinava szigetén az iskolai történelemkönyvek tervezett szövegmódosításai ellen. A demonstrálók azért vonultak az utcákra, mert a tokiói kormányzat meg akarja változtatni a tankönyvekben a II. világháborús tömeges öngyilkosságokra való utalásokat, amelyekre a japán hadsereg kényszerítette a lakosságot az amerikai partraszállás nyomán.

Hét iskolai történelmi szöveggyűjtemény kiadóit arra kötelezte még márciusban Tokió, hogy, a kormány politikájának megfelelően, kedvezőbb színben tüntessék fel a japán hadsereg II. világháborús ténykedéseit, és ne tegyenek említést a kegyetlenkedésekről, brutális akciókról.

Előbb a család, aztán ők maguk

Így az új könyvekben már nem szerepelhetnének azok a beszámolók sem, hogy az amerikaiak 1945-ös invázióját követően a sziget lakosságának kézigránátokat osztogattak a japán katonák, megparancsolva, hogy legyenek inkább öngyilkosak, de ne adják meg magukat az ellenségnek.

Az amerikaiak 1945. március 26-án szálltak partra az Okinava melletti kisebb szigeteken, s ezt követően osztogattak kézigránátokat a császári hadsereg katonái a helyi lakosságnak, fogság helyett öngyilkosságra késztetve az embereket.

Nem mindenkinek jutott azonban kézigránát: a szemtanúk beszámolói szerint sokak ezért saját kezűleg irtották ki családjukat, mielőtt magukkal is végeztek volna. A tömeges öngyilkosságok 1945 júniusáig, az okinavai harcok befejeződéséig tartottak, azokban összesen 150 ezer civil vesztette életét.

Nem lehet eltussolni

Az oktatási tárca márciusi instrukciója nagy felháborodást keltett a történelemtudósok és a japán sziget lakossága körében. Az okinavai önkormányzat júliusban tiltakozott a történelmi tények eltussolását célzó utasítás ellen, de a tokiói kormány elutasította a panaszt.

Ezt követően rendszeressé váltak a tiltakozások Okinaván; a szombati 110-120 ezres tüntetés volt a legnagyobb tömegmegmozdulás, amióta a szigetet 1972-ben az amerikai hadsereg visszaadta japán fennhatóság alá.

Nakaima Hirokazu okinavai kormányzó a szombati tömegmegmozduláson mondott beszédében hangsúlyozta: nem lehet eltussolni azt a tényt, hogy a japán katonáknak közük volt a tömeges öngyilkosságokhoz, hiszen tanúvallomások is bizonyítják, hogy kézigránátokat osztogattak e célból a lakosságnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×