eur:
396.98
usd:
355.38
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A junta fenyegetése ellenére százeren tüntetnek a burmai kormány ellen

A katonai rezsim ismételt fenyegetése ellenére újból mintegy százezer ember, köztük több ezer buddhista szerzetes tartott kormányellenes tiltakozó felvonulást Rangunban.

Hangszórókkal felszerelt járművek járták reggel Rangun utcáit, és arra figyelmeztették az embereket, hogy a hatóságok fellépnek a tiltakozók ellen. Azt nem részletezték, hogy milyen akcióról lenne szó. A felvételen azzal vádolták meg a buddhista szerzeteseket, hogy nyugtalanságot szítanak tiltakozó meneteikkel.

Az Új Fény nevű kormánylap kedden idézte Thura Myint Maung dandártábornokot, vallásügyi minisztert, aki elismerte, hogy a szerzetesek tiltakozásai átterjedtek számos városra, többek között Mandalajra és Hintadára.

A lap azt is megírta, hogy az ország hivatalos buddhista szervezetének vezetője hétfőn utasította a szerzeteseket, tevékenységüket a tanulásra, a hit terjesztésére korlátozzák. A vallási vezető azt is állította, hogy egy ártalmas elemekből álló csoport a törvény megsértésére kényszerítette a szerzeteseket.

Egy hete mindennap kormányellenes tüntetések zajlanak Mianmar korábbi fővárosában. Hétfőn becslések szerint szintén mintegy százezren vettek részt a tiltakozó menetben, amivel az elmúlt két évtized legnagyobb kormányellenes megmozdulásává nőtte ki magát a tüntetéssorozat.

Akárcsak az előző egy héten, kedden is a legfontosabb burmai buddhista szentélytől, a Svegadon pagodától indult a menet. A tömeg élén a zárt sorfalat alkotó, mezítlábas szerzetesek haladtak, zászlókkal a kezükben. Néhány zászlóra harcoló páva képét festették, ami az 1988-as, vérbe fojtott demokrácia-párti felkelés jelképe volt.

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×