eur:
387.89
usd:
360.06
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Izraeli ellenzéki vezető erősítette meg a Szíria elleni légitámadás hírét

Benjamin Netanjahu volt izraeli kormányfő megerősítette, hogy Izrael két hete légitámadást hajtott végre egy Szíria északi részében lévő célpont ellen. Az ellenzéki vezető közölte azt is: Ehud Olmert kormányfő előre kikérte a véleményét a döntésről.

Az 1-es csatornának adott éjszakai interjúban az izraeli politikusok közül elsőként Netanjahu ismerte el, hogy szeptember 6-án izraeli repülőgépek légitámadást hajtottak végre egy észak-szíriai célpont ellen. A külföldi hírügynökségek erről már korábban beszámoltak. Jelentéseik szerint a támadás célpontja egy, a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyverszállítmány, vagy pedig egy észak-koreai segítséggel épülő nukleáris létesítmény.

Netanjahu sokkolta a kormányfői irodát azzal, hogy nyilvánosságra hozta: előre értesítették a döntésről, amelyet támogatott, s amelynek meghozatalához gratulált Ehud Olmertnek.

A volt kormányfőt, az ellenzéki Likud vezetőjét biztonsági szakértők és a hadsereg vezetői is bírálták, mert szerintük a "lehető legfelelőtlenebb dolog volt", hogy nem bírta tartani a száját.

Az izraeli kormány eddig nem kommentálta a támadásról szóló híreket. Szíria pedig azt állította, hogy a légvédelme szeptember 6-án légterét megsértő izraeli gépekre lőtt.

Damaszkusz múlt kedden panaszt nyújtott be az ENSZ-ben azzal, hogy a behatoló izraeli harci repülőgépek tűz alá vették területét.

Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×