eur:
394.55
usd:
354.3
bux:
72575.89
2024. szeptember 18. szerda Diána

Huszonöt tálib harcost öltek meg Afganisztán déli részén

Huszonöt fundamentalista iszlám fegyverest öltek meg afgán katonák és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciós erők egy tálib parancsnoki központ elleni rajtaütésben Afganisztán déli részén - jelentették be vasárnap a koalíciós erők.

A biztonsági erők két épületegyüttes ellen indítottak támadást szombaton késő este Kandahártól délnyugatra, miután három héten át megfigyelés alatt tartották a területet és olyan értesülések birtokába jutottak, hogy a tálibok erről a bázisról próbálják helyreállítani az övezet feletti - tavaly elvesztett - ellenőrzésüket.

A támaszpontra behatolva a katonák golyózáporba kerültek és egy feléjük rohanó férfi öngyilkos merényletet akart elkövetni, de kudarcot vallott.

"A hírszerzés feltételezése szerint a hét építményből álló táborban számos olyan felkelővezér tartózkodott, aki afgán és koalíciós katonák halálát okozó támadásokért és rajtaütésekért felelős. Becslések szerint 25 lázadó vesztette életét az esti hadműveletben" - olvasható a koalíció közleményében. A harcokban, amelyek során légicsapásokat is mértek a tálib támaszpontra, sem koalíciós, sem afgán katonák nem sebesültek meg. A lázadók mostanáig nem számoltak be veszteségről és független forrás nem erősítette meg az áldozatok számát.

A lerombolt parancsnoki központ a Kandahárt Herát városával összekötő út közelében működött. A kandahári hatóságok péntek óta négy pakisztáni letartóztatásáról számoltak be, akik a gyanú szerint öngyilkos merényletek szakértői.

A kabuli hatóságok szombaton hatvan feltételezett tálib harcos elestét jelentették be a pakisztáni határ közelében, valamint Gázni tartományban, ahol a héten kiszabadult dél-koreai túszokat tartották fogva.

A tálibok 1996-ban Kandahárban ütötték fel főhadiszállásokat, ahonnan Afganisztánt irányították, Pakisztánból érkezett szélsőségesek és az al-Kaida terroristáinak támogatásával. Hatalmukat 2001-ben döntötte meg az Egyesült Államok vezette nemzetközi erő, azóta harcolnak az afgán biztonsági erők - mintegy 110 ezer rendőr és katona -, valamint az országban állomásozó több mint 50 ezer nyugati katona ellen.

Idén több mint 4200 ember - többségében fundamentalista fegyveres - vesztette életét összecsapásokban és merényletekben az ázsiai országban.

Címlapról ajánljuk
Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

A Pest vármegyei nagyközségnél szombatra várják a Duna tetőzését, a nagymarosi vízmérce alapján 698 centiméteren. Juhász Béla polgármester az InfoRádióban elmondta: a külterületen található szociális otthonnál ötven katona erősíti meg a nyúlgátat. Ha adott esetben ki kellene üríteni az épületet, akkor a lakókat az általános iskola tornatermében helyezik el.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×