eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Megalázó körülmények között dolgoztatták a kelet-európaiakat

Negyven illegálisan, elfogadhatatlan körülmények között foglalkoztatott munkást találtak egy hatósági ellenőrzés során Anglia délnyugati részén. A bolgárok a Tesco és a Morrisons beszállítóinak dolgoztak, ezért sokan a szupermarketláncokat is felelőssé teszik.

A munkások a bolgár fővárosban jelentkeztek egy ügynökségnél, amely 900 euró (mintegy 225 ezer forint) ellenében olcsó buszjegyeket és munkavállalási engedélyt ígért nekik - az Európai Unióhoz idén csatlakozott Románia és Bulgária polgárai számára a munkavállalás egyelőre engedélyhez kötött a szigetországban.

Miután megérkeztek, Angliában egy litván ügynök és cége, a Baltic Work Team vette át őket, amelynek újabb 100 fontot (mintegy 35 ezer forint) kellett kifizetniük, vagy mehettek haza. Ez a vállalat továbbadta a munkásokat egy másik közvetítőnek, az Elite Labour Servicesnek, amely a Southern England Farmhoz küldte őket.

Utóbbi cég a nagy-britanniai Tesco honlapja szerint a lánc egyik kitüntetett cukkini-, karfiol- és babbeszállítója. A bolgárok itt már valóban dolgoztak, növényeket ültettek, betakarították, és csomagolták a termést.

Csakhogy közben - ahogy a munkások fogalmaztak - úgy kellett élniük, mint a disznóknak, táplálékukat pedig a zöldségföldről kellett összeguberálni, amikor munkaadójuk 34 napon keresztül visszatartotta a fizetésüket.

Piszkos furgonokban laktak, alkalmanként heten egy hatszemélyes autóban; ráadásul ezért kezdetben fejenként heti 50 fontot kellett fizetniük.

Megvont engedély

A történtek nyilvánosságra kerülése után megvonták a Baltic Work Team működési engedélyét. A munkaügyi törvények megsértése miatt februárban már felfüggesztették a cég licencét, de a fellebbezés után a vállalat folytathatta a tevékenységét.

A munkaközvetítők szövetségének elnöke szerint azonban ők csak akkor léphetnek fel hatékonyan, ha a szupermarketek szigorúan ellenőrzik az alvállalkozóikat. Az etikus kereskedelem mellett hivatalosan elkötelezett kereskedelmi láncok ezt meg is ígérték.

Az ügyben érintett mindkét munkaerő-közvetítő cég vezetője tagadja, hogy bármilyen visszaélést követtek volna el.

A Times című napilap egyébként hétfőn számolt be arról, hogy a vendégmunkások kizsákmányolása ellen küzdő brit szakszervezet harcol az angliai magyar munkások tisztességes bérezéséért. Többek között pizzafutárok panaszolják, hogy a keresetükből éppen csak meg tudnak élni, hazaküldeni viszont már nem tudnak pénzt.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×