A múlt hónap végét előbb Észak-Rajna-Vesztfáliában, majd más tartományokban is a határszintet megközelítő dioxin-mennyiséget tartalmazó tejtermékre bukkantak az illetékesek. A forgalmazó azonnal kivonta a forgalomból a gyanús árucikkeket.
Egy váratlan ellenőrzés során a dél-németországi Baden-Württenbergben is bevontak a laboratóriumi vizsgálatok idejére több olyan terméket, amelyek sűrítéséhez guar-gumit használtak. Csaknem ezzel egy időben egy svájci gyártású joghurtot kellett eltávolítani az üzletek polcairól, mert a benne talált dioxinszint meghaladta a megengedettet. A svájci hatóságok közlése szerint a magas dioxintartalmú guar-gumi adalékanyag Indiából került Európába.
A dioxin erősen rákkeltő hatású, és károsítja az immun-, valamint az ideg- és hormonrendszert is. Az emberi szervezetben csak 7 év alatt bomlik le.
Az E-412-es kódjelű vegyület gyakran kerül a német fogyasztóvédelmi szervek érdeklődésének középpontjába, mert a sütőipari termékekhez, lekvárokhoz, levesporokhoz és húskészítményekhez használt adalékanyagoknak ugyan elenyésző mennyiségben, de nélkülözhetetlen részét képezi.
Hanganyag: Vincze András