eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Németh: "Képviselet nélkül maradhat a romániai magyarság"

Szerda délelőtt megnyílt az erdélyi Tusnádfürdőn a XVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A rendezvényt megnyitó Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke az InfoRádiónak elmondta: ha nem sikerül megújítani az erdélyi magyar politikát, akkor az ottani magyarság képviselet nélkül maradhat az Európai Unióban és Romániában egyaránt.

A régi, standard témák - a román-magyar viszony, a magyarság alapvető jogai - mellett újabb, megkerülhetetlen kérdések is felmerülnek a Bálványosi Szabadegyetemen, ilyen például Oroszország és Koszovó helyzete és az energiabiztonság ügye - mondta az InfoRádióban az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke.

Németh Zsolt közölte: az anyaország és Erdély viszonya ma problémákkal terhes, függetlenül az európai uniós tagságtól.

A politikus úgy véli, hogy a tagság segíti a magyar nemzet határokon átívelő együttműködését, az unióban rejlő lehetőségeket azonban csak tudatos politikával lehet kiaknázni, ez pedig egyelőre se az anyaország, se a határon túli magyar közösségek részéről sincs meg.

A romániai magyarság kiábrándult a politikai szervezetekből, vezetőkből, elfordulnak tőlük - mondta az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke.

Németh Zsolt attól tart, hogy, ha nem sikerül megújítani az erdélyi magyar politikát, az emberek közömbössé válnak, és rövid időn belül képviselet nélkül maradhatnak, ezzel pedig meghiúsulhatnak célkitűzéseik, különösen akkor, ha nem támaszkodhatnak az anyaországra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árvíz - Magyar Péter arra kéri Orbán Viktort, hogy ne Strasbourgba, hanem a gátra menjen

A Tisza Párt vezetője és több tucat szimpatizánsai munkába álltak a Duna partján, a pártelnök szerint katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség sehol. A DK is kiadta a maga közleményét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×