eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Mélyponton a betegeskedők száma

Németországban mélypontra süllyedt a betegeskedő alkalmazottak száma. A berlini egészségügyi minisztérium most közzétett jelentése szerint 1970. óta sohasem jelentettek ilyen kevesen beteget munkaadóiknak, mint ez év első felében.

Január elseje és június vége között a német alkalmazottak munkaidejük 3,34 százalékát töltötték táppénzen. Ez 3 tized százalékkal marad el a tavalyi átlag mögött, egyben pedig rekorderedménynek számít 1970 óta. Korábban ugyanis nem vezettek országos szinten statisztikát a beteget jelentő dolgozókról.

Szakértők meglepetten vették tudomásul a most közétett adatot, mert eddig abból indultak ki, hogy az alkalmazottak könnyebben szánják rá magukat még kisebb gyengélkedés esetén az otthon maradásra, ha szárnyal a konjunktúra, mint amikor pang a gazdasági és állásuk elvesztésétől kell tartaniuk.

Mégis, a most készült felmérésből kiderül az is, hogy továbbra is a felmondástól való félelemre vezethető vissza a rekord adat.

Országos szintre lebontva a keletnémetek 9 százalékkal többet jelentettek beteget, mint a nyugati tartományokban élő honfitársaik, ami némileg ellentmond ennek a feltételezésnek, mert az egykori NDK-ban ma is jóval magasabb az állástalanok száma, mint Nyugat-Németországban.

Komoly szerepet játszik viszont a betegeskedések visszaesésében az a tény is, hogy a vállalatok egyre többet invesztálnak az egészségügyi intézkedésekbe is, ami kiváltképpen a nehéz testi munkát végzők, így építkezési dolgozók esetében érezteti hatását.

A felmérésből kiderül az is, hogy a rendszeresen betegeskedő alkalmazottaktól a cégek már az elmúlt években megváltak.

Magyarországon is hasonló adatokat mértek


Nemrég a magyar sajtó is arról számolt be, hogy az év első felében meredeken csökkent a betegállományban töltött napok száma. Ez állítólag az enyhe télnek is köszönhető, valamint annak, hogy kevesebben maradnak otthon egészségesen, miközben többen dolgoznak betegen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×