eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A férfiakon múlik a túlnépesedés megfékezése

Hat és félmilliárd ember él ma a Földön, az évszázad közepén a népességszám eléri a kilenc milliárdot, de 2050 után már lassul a népesség gyarapodásának üteme. A demográfusok szerint a bolygó tizenegy milliárd embert tud eltartani. Tizenöt éve ezen a napon született az ötmilliárdodik ember, ezért július 11-én tartják a Népesedés Világnapját.

A hatmilliárdodik ember az ENSZ számításai szerint 1999 októberében született meg. Nem tudhatjuk, hogy melyik kontinensen látta meg a napvilágot, de a nagy számok törvénye szerint az a legvalószínűbb, hogy valahol Ázsiában vagy Fekete-Afrikában. Ezeken a területeken születik a legtöbb gyermek és itt a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam is.

Egyelőre szükség van a gyermekekre

Botswanában egy ma született csecsemő körülbelül 30 évet élhet, a korai halandóságot leginkább az éhezésnek tudhatjuk be. A világon ma 18 millió ember hal meg évente az éhezéssel kapcsolatos betegségekben.

A legszegényebb országokban a születésszabályozás sem oldja meg egy csapásra a problémát - emelte ki Daróczi Etelka demográfus.

Mint mondta, a születésszabályozásnak ezekben az országokban nincs meg a kulturális mozgatóereje, különösen azért nem, mert sok gyermek és fiatal felnőtt veszíti életét.

A XVII.-XVIII. században még Európában is nagy volt a népszaporulat, ez akkor változott, amikor egy bizonyos életszínvonal eléréséhez már nem volt szükség annyi gyermekre - tette hozzá.

Kínában még nagy gondok lehetnek

Daróczi Etelka szerint ezeken a demográfiai tényezőkön nem lehet hirtelen, akár politikai, akár gazdasági szempontok alapján változtatni, mert az olyan hatást idézhet elő, mint Kínában.

A távol-keleti országban hirtelen csökkent a népszaporulat, mivel a hatóságok nem engedélyeztek egynél több gyermeket. Ennek egyik következménye az lesz, hogy amikor az ekkor született generáció lesz aktív korú, hatalmas számú időskorúról kell gondoskodnia.

A népesség korbeli aránytalansága nem csak Kínában okoz gondot: Európa lakói is egyre kevesebben vannak. A születésszám folyamatos csökkenése miatt számítások szerint az öreg kontinensen 50 év múlva már csak az emberek 10 százaléka él majd. Szükség lesz vendégmunkásokra, bevándorlókra, ez pedig fokozza majd a kulturális feszültségeket.

Amikor a fejlődő országokban is elkezdődhet a tudatos családtervezés

A demográfusok azt mondják, a Föld körülbelül 11 milliárd embert lenne képes eltartani és 2050-ben már 9 milliárdan leszünk. Ezután valószínűleg lassul majd a népességnövekedés üteme, mert a mai fejlődő országokban is megindul a tudatos családtervezés.

Ebben az ENSZ nagy szerepet szán a férfiaknak, ezért őket, az erősebbik nemet szólítja meg az ez évi Népesedési Világnap üzenetével.

Eszerint túlnépesedés elkerüléséhez elkerülhetetlen a nők emancipálása, iskolázása, mindez pedig a szegény országokban ma még leginkább a férfiakon múlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

Tavaly év végén a hazai lakásállomány elérte a 4,6 milliót, melynek közel harmada (32 százaléka) Budapesten és Pest megyében található. A lakásszám területi eloszlása mellett azonban azok tulajdonviszonyai között is nagy eltéréseket láthatunk. Bár Magyarországon hagyományosan magas a saját tulajdonú lakásban élők aránya, egyes településeken és fővárosi kerületekben ez a holland vagy a francia arányokat idézi, miközben sok helyen a településen élők 100 százaléka saját lakásban él. Hogy ezen a téren mi jellemzi az országot nemzetközi viszonylatban és mekkorák az országon belüli különbségek, azt a KSH legfrissebb számai alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×