eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Támogatja Koszovó függetlenségét az ENSZ főtitkára

Az ENSZ főtitkára szerint jelentős mértékben visszavetheti a Koszovó demokratizálása terén elért eredményeket, ha nem rendezik rövid időn belül a tartomány államjogi státusát.

Ban Ki Mun a világszervezet new york-i székhelyén ismertette erről szóló jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsával. Ban Ki Mun a dokumentumban újra kiállt az albán többségű tartomány függetlensége mellett.

Közben az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamai között folytatódott a vita arról, hogy kérjenek-e szavazást a Biztonsági Tanácsban a státus rendezését célzó, Koszovónak nemzetközileg ellenőrzött függetlenséget előirányzó határozattervezetről, vagy tovább tárgyaljanak a kérdésről.

A tagállamok többsége attól tart, hogy a szintén állandó BT-tag Oroszország szavazás esetén vétót nyújt be a tervezettel szemben.

A javaslat legújabb szövegváltozata szerint Szerbia és a koszovói albánok további négy hónapig tárgyalhatnának a tartomány státusáról, és ha ez idő alatt nem születik egyezség, hatályba lépne az ellenőrzött függetlenséget előirányzó, úgynevezett Ahtisaari-terv.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×