eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Ha Koszovó független lesz, Hegyi-Karabahnak is önrendelkezést kell kapnia

Ha a nyugati államok elismerik Koszovó dél-szerbiai tartomány függetlenségét, nem tehetik meg, hogy nem ismerik el a - többségében örménylakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó - Hegyi-Karabah önrendelkezéshez való jogát - jelentette ki egy pénteken megjelent interjúban Szerzs Szargszján elnöki ambíciókat dédelgető örmény kormányfő.

A politikus a vele készült beszélgetésben azt mondta, látja, hogyan lehetne kompromisszum útján megoldani a karabahi konfliktust, viszont - mint mondta - azeri részről nem érkezik semmiféle válasz. "Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk" - mondta.

Szargszján az interjúban bírálta a NATO-t és az Európai Uniót, amiért e szervezetek úgy tesznek, mintha nem vennék észre, hogy Törökország lezárta a török-örmény határt, súlyos károkat okozva ezzel a kis kaukázusi köztársaság gazdaságának.

Az örmény kormányfő - aki megfigyelők szerint hazája következő elnöke lehet - azt is elmondta, hogy a kaukázusi országnak továbbra is szüksége van stratégiai szövetségesének, Oroszországnak a katonai támogatására ahhoz, hogy megvédje magát. "Az örményországi orosz katonai támaszpont garancia a török fenyegetéssel szemben" - jelentette ki.

Az önnön politikai ambícióit firtató kérdésre Szerzs Szargszján azt válaszolta, "valószínű", hogy ő lesz a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja elnökjelöltje, de emlékeztetett: a végső döntés majd csak az őszi pártkongresszuson születik meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×