eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Robbantási kísérlet: orvosok a gyanúsítottak

Egy iraki és egy jordániai orvos is van azok között, akiket a brit rendőrség a hétvégi londoni és glasgow-i merényletkísérletekkel gyanúsít. Hétfő délután további két embert tartóztattak le, miközben a reptereket és pályaudvarokon szigorú ellenőrzik.

A skót rendőrség elmondása szerint az egyik elfogott gyanúsított, Dr. Bilal Abdulla éppen abban a kórházban dolgozott, ahol a glasgow-i reptér épületének hajtó, magát benzinnel leöntő társát kezelik.

A rendőrség elkésett

A letartóztatottak között megneveztek egy másik orvost is, a palesztin családból származó, jordániai Dr. Mohammed Ashát. A 26 éves fiatalember Jordániában élő családja azt mondja, hogy Ashának nem lehet köze a terrorizmushoz és II. Abdullah király közbenjárását kérte.

A nap folyamán az is kiderült, hogy a rendőrség közel járt ahhoz, hogy elfogja a glasgow-i merényletkísérlet elkövetőit, de elkésett. Néhány perccel azelőtt érdeklődtek a férfiak főbérlőjénél, hogy azok terepjárójukkal megpróbáltak betörni a reptér utastermináljára és ott felrobbantani a kocsiba rejtett gyúlékony anyagot.

A támadás után a rendőrség úgynevezett "ellenőrzött robbantást" - a feltételezett pokolgépeket hatástalanító detonációt - hajtott végre egy autón annál a kórháznál, ahol az iraki orvos dolgozott - az indoklás szerint azért, mert a kocsinak is köze volt a támadáshoz.

Megszigorították az ellenőrzéseket

Közben a brit reptereken és vasútállomások környékén is megszigorították a biztonsági ellenőrzést. A rendőrök nem engedik megállni az autósokat a terminálok közvetlen közelében.

A hatóságok felhívták az utazókat, hogy a szokásosnál korábban induljanak el, mert hosszú várakozásra számíthatnak.

Jacqui Smith belügyminiszter a parlamentben azt mondta, hogy Nagy-Britanniát nem lehet megfélemlíteni, és a szélsőségesek nem korlátozhatják a brit nép szabadságát és életformáját. A miniszter közölte, hogy a rendőrség hétfő délutánig 19 helyen tartott házkutatást.

Nem érkeztek hírek ugyanakkor arról, hogy sikerült-e megtalálni azt a férfit, aki péntek hajnalban egy londoni szórakozóhely előtt hagyott egy gázpalackokkal, szögekkel és benzinkannákkal megrakott kocsit.

Mivel a rendőrség a térfigyelő kamerák felvételei alapján már valószínűleg tudja, hogyan nézett ki a sofőr, úgy tűnik, ő az, akiről még úgy beszélnek, mint a feltételezett terrorsejt szökésben lévő tagjáról.

Közben Jemenben európai áldozatai is voltak egy öngyilkos merényletnek - madridi illetékesek elmondták, hogy hat spanyol turista halt meg egy támadásban.

Címlapról ajánljuk

Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség a fővárosban

A folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik a fővárosban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×