eur:
394.7
usd:
356.34
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Mégis bezárja legfontosabb atomerőművét Észak-Korea

Észak-Korea várhatóan két-három héten belül megkezdi a jongbjoni atomerőmű leállítását. Phenjan azután döntött így, hogy feloldották a makaói bankszámlájára elrendelt zárlatot.

Csun Jung Vo dél-koreai főtárgyaló elmondta: a jongbjoni reaktor leszerelését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei végzik.

Észak-Korea szombaton jelentette be, hogy kész tárgyalni a szervezettel az ország legnagyobb atomreaktorának bezárásáról és helyszíni látogatásra hívta az ellenőröket.

Phenjan azután döntött így, hogy feloldották a makaói bankszámlájára elrendelt zárlatot.

Az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalásokon február 13-án jött létre megállapodás arról, hogy fűtőolajért cserébe Phenjan legkésőbb április 14-ig bezárja legfontosabb, jongbjoni atomreaktorát, de ehhez feltételnek szabta, hogy hozzáférhessen a makaói pénzintézetben zárolt, 25 millió dolláros bankbetétjéhez.

A számlát az Egyesült Államok zároltatta, miután feketelistára tette a makaói bankot és azzal vádolta, hogy segített az észak-koreai kormánynak hamis 100 dolláros bankjegyek forgalomba hozatalában és fegyvereladásból származó bevételei tisztára mosásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×