eur:
395.63
usd:
356.74
bux:
72417.96
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Példátlan egyházszakadás fenyeget

Az anglikán egyház történetében példa nélküli szakadás következhet be, mert az amerikai konzervatívok inkább kiválnak az egyházból, minthogy elfogadják a Canterbury érsek homoszexualitással szemben megengedő álláspontját.

A Daily Telegraph információi szerint legkevesebb hat anglikán érsek tervezi, hogy önálló egyházat hoz létre, azokkal a hívőkkel együtt, akik elutasítják Rowan Williams Canterbury érsek irányzatát.

Az egyházi vezető tudatában van a problémáknak, májusban például "nagyon sérülékenynek és törékenynek" minősítette egyháza helyzetét. Rowan Williams igyekszik mindent megtenni az egyházszakadás elkerülése érdekében, minden érseket arra kért, hogy tartózkodjon a provokatív megnyilvánulásoktól.

A szakadár kezdeményezés sokak szerint Afrikából indul ki, a konzervatív beállítottságú, a homoszexuálisok lelkésszé szentelését határozottan elutasító Globális Dél (Global South) nevű csoport egyik vezetője például a kenyai érsek. Afrikában egyébként körülbelül 10 millió anglikán hívő él.

A mostani konfliktussorozat ugyanakkor Amerikában kezdődött, amikor az anglikanizmus ottani ágát jelentő Episzkopiális Egyház 2003-ban püspökké szentelte a homoszexualitását vállaló Gene Robinsont.

Az ellentétek legközelebb az egyház júliusi yorki zsinatán kerülhetnek felszínre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×