eur:
395.44
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Felmondta a tűzszünetet az ETA

Felmondta az egy évvel ezelőtt meghirdetett tűzszünetet az ETA. A törvényen kívül helyezett spanyolországi baszk szakadár szervezet indoklása szerint nincsenek meg a feltételei a további tárgyalásoknak.

A spanyol kormány már korábban befejezettnek nyilvánította a párbeszédet, miután tavaly december 30-án az ETA nevében gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak a madridi repülőtér parkolójában. A merényletben ketten meghaltak, huszan megsebesültek.

Az ETA elismerte, hogy az emberei hajtották végre a robbantást, de továbbra is érvényesnek nevezte a tűzszünetet. A spanyol kormány jelezte: tárgyalással kívánja megoldani a konfliktust, de csak abban az esetben, ha az ETA véget vet az erőszakos cselekményeknek.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetté nyilvánított Baszk Haza és Szabadság független baszk államot akar létrehozni Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×