eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Sokaknak üzlet a Mount Everest

Nagy üzlet a Mouns Everest. Napjaink serpái már igen jól élnek azokból a hegymászókból, akik fel akarnak jutni a világ legmagasabb pontjára. Elődeik azonban nem is álmodhattak hasonlóról.

Bár napjaink serpái is igen nagy veszélynek vannak kitéve akkor, amikor felmásznak a magasba, manapság azonban ez már jól jövedelmező szakma. Nem úgy, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

A 66 éves Killa Pala még emlékszik arra, amikor az első nyugati ember megjelent, hogy megmássza a helyet. A svájci geológus 1949-ben olyan cipőt viselt, amelyről a helyiek még csak nem is álmodtak, ezért mindenki csodálta és irigyelte.

Bőrbocskor szénaszövettel

Akkoriban a helyiek bőrből készült zokniszerű lábbelit viseltek, amelyet szénából készült szövettel erősítettek meg.

Killa Pala 1953-ban, tizenkétévesen került be egy brit expedíciót segítő csoportba. Fia ma már saját vállalkozását vezeti, amely arra szakosodott, hogy segítse a hegymászókat. Rendszeresen repül üzleti útra az Egyesült Államokba.

Már imádják a hegyet

A helyiek azóta imádják a hegyet, amely a megélhetést jelenti számukra. A turistákból származó jövedelmük mára megsokszorozódott. A hegy aljában élők ma már megengedhetik maguknak, hogy gyermekeiket Katmanduba, Nepál fővárosában küldjék tanulni. Sőt, a serpák az év egy részét maguk is a fővárosban töltik.

A turistaszezonban azonban szállodák sora várja a hegyhez érkezőket. Évente ugyanis csaknem 20 ezer látogató kíváncsi a világ legmagasabb pontjára.

Csakhogy a bevételeken természetesen itt sem egységesen osztoznak a helyiek. Akik külföldieknek közvetítenek utakat, jól keresnek.

Napi 1700 forint

Azt ígérik, hogy alkalmazottaik - akik ma is ugyanazt a munkát végzik, mint amit a régi serpák végeztek, azaz együtt másszák meg a helyet a turistákkal, és közben cipelik azok felszerelését - tisztességes fizetést kapnak.

Ez nagyjából napi 1700 (4,6 angol font) forintnak felel meg, az általuk cipelt súly pedig nem haladhatja meg a 30 kilogrammot.

A The Daily Telegraph riportere azonban talált egy serpát, aki azt mondta: ha nem fizetnek neki legalább 900 forintnak (2,3 angol font) megfelelő összeget, akkor inkább másik csoportot keres magának, mert négy gyermeket kell eltartania. Eközben egy angol turista 1500 fontot fizet be egy útra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×