eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Bukhatnak a Basescu leváltását szorgalmazó pártok

Romániában szombaton tartják a Traian Basescu köztársasági elnök leváltására kiírt népszavazást. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szavazók elsöprő többsége szavaz majd Basescu leváltása ellen.

Minden bizonnyal azok számára lesz bukás Romániában a Traian Basescu leváltására kiírt szombati népszavazás, akik egy hónappal ezelőtt az államfő felfüggesztésére szavaztak a parlamentben, és akik a kampány során a leváltás szükségességéről próbálták meggyőzni választóikat.

Valamennyi közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy a szavazók több mint kétharmada látná továbbra is szívesen Basescut a köztársasági elnöki tisztségben.

A közvélemény-kutatók máris jelentős népszerűségesést mértek azoknál a pártoknál, amelyek Basescu ellen buzdítottak. A mérések szerint e pártok saját szavazóik többségével is szembe találták magukat a politikai csatározásban.

A román államfőt azért függesztette fel tisztségéből egy hónappal ezelőtt a parlament, mert a honatyák úgy vélték, a köztársasági elnök több rendben is megsértette az alkotmányt, és nagyobb hatalmat próbált magához ragadni, mint amennyit az alaptörvény számára lehetővé tesz.

Basescu mindvégig azzal magyarázta az ellene irányuló parlamenti összefogást, hogy valamennyi elődjénél határozottabban lépett fel a korrupció ellen, és megpróbált leszámolni a kommunista múlttal.

Két felmérés is azt jelzi, hogy a romániai magyarok döntő többsége annak ellenére is Basescura szavaz, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is részese volt az államfő elleni ad hoc koalíciónak.

Az RMDSZ-t sok bírálat érte amiatt, hogy a népszavazás kampányában többek között az ősellenségnek számító Nagy-Románia Párttal került egyazon politikai táborba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×