eur:
397.28
usd:
360.42
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Támadóan lépett fel a szocialista jelölt

Szociális kérdések, 35 órás munkahét, török EU-csatlakozás - a többi között ezekről a témákról vitatkozott a televízió nyilvánossága előtt Franciaországban a két elnökjelölt. Elemzők szerint sem a konzervatív Nicolas Sarkozy, sem pedig baloldali kihívója, Segolene Royal nem nyerte meg a vitát. Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját.

Tizenkét év óta először láthattak a franciák elnökjelölti tévévitát. Az eredetileg kétórásra tervezett összecsapás 2 óra 40 percig tartott, és mintegy 20 millió néző volt kíváncsi rá.

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját. Az első menetben a magyar származású Sarkozy a szavazatok valamivel több mint 31, Royal pedig nem egész 26 százalékát szerezte meg.

A mostani tévévitában mindkét politikus célja az volt, hogy a bizonytalan szavazókat megnyerje, illetve, hogy az első forduló harmadik helyén végzett Francois Bayrou szimpatizánsait maga mellé állítsa.

A centrista politikus a voksok 18 százalékát kapta meg, ám híveit egyik jelölt támogatására sem biztatta. Elemzők szerint a Royal-Sarkozy-tévévitának nincs győztese.

A szocialista jelölt, többek meglepetésére, támadóan lépett fel, míg konzervatív ellenfelének sikerült nyugodtnak maradnia. Royal elsősorban Sarkozy belügyminiszteri tevékenységét támadta: szerinte ugyanis nőtt az erőszak az országban.

A konzervatív politikus viszont a statisztikára hivatkozva azt állította: csökkent a bűnözés. A leghevesebb vitát a mozgássérült gyerekek iskolai elhelyezése váltotta ki.

A szocialista jelölt Sarkozy fejére olvasta, hogy a jelenlegi kabinet szüntette meg a kisegítői nevelői posztokat, ugyanakkor most minden mozgássérültnek iskolát ígér a konzervatív jelölt.

Royal indulatosan, magából kikelve beszélt, Sarkozy pedig nyugalomra intette őt, kiemelve, hogy a köztársasági elnök nem veszítheti el a hidegvérét. Royal erre azt mondta: szó sincs arról, hogy elvesztette volna a hidegvérét, mindössze dühös.

Sarkozy támadta a 35 órás munkahetet: szerinte ez a korlátozás katasztrofális eredménnyel járt a francia gazdaságra nézve. Royal ugyanakkor azt mondta: az embereknek kell dönteniük arról: akarnak-e több pénzért többet dolgozni.

A konzervatív elnökaspiráns ellenezte Törökország uniós csatlakozását, míg baloldali kihívója szerint helytelen lenne becsapni az ajtót Ankara előtt, ám a szocialista jelölt egyelőre szüneteltetné az unió bővítését.

Sarkozy az EU alkotmányos szerződésével kapcsolatban egy egyszerűsített dokumentumot fogadtatna el a parlamenttel, Royal ugyanakkor népszavazást tartana róla.

Hogy mennyire volt hatásos a tévévita, és kinek a javára döntenek a bizonytalan szavazók, az vasárnap este derül ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Este indult meg az új forintgyengülés

Este indult meg az új forintgyengülés

Jelentős gyengülést szenvedett el hétfőn a forint a vezető devizákkal szemben, amellyel kilógott a régiós mezőnyből, így magyarspecifikus okok állhatnak a mozgás mögött. A várt alá bukó magyar inflációs adat nyomán kedden tovább esett a forint, délelőtt megközelítette a 398-as szintet az euróval szembeni árfolyam, így újabb egyhavi forintmélypontot látunk. Délután aztán elkezdett visszaerősödni a magyar fizetőeszköz, amit este gyorsan egy felszúrással el is veszített.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×