eur:
397.07
usd:
359.71
bux:
71919.84
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Csendben rúgták ki a főcenzort

Feltűnés nélkül távolították el a kínai főcenzort, akinek egy közelmúltbeli döntése nagy felháborodást váltott ki az ország internetes közösségében. Megfigyelők szerint a lépés illeszkedik az új kormányzati törekvésbe, amely a nagyobb átláthatósággal igyekszik harcolni a korrupció és más hatalmi visszaélések ellen, egyben javítaná az országról külföldön kialakult képet.

Long Szin-min a nagyhatalmú Központi Sajtóadminisztráció nevű szervezetet vezette, és hivatalosan ezután is megtartja posztját, ám már a párt központi irodalmi központjának lesz a helyettes igazgatója, ami jelentős lefokozást jelent.

Elmozdítása után számos találgatás jelent meg az okoktól, a korrupciógyanús földeladásoktól könyvek túlbuzgó betiltásáig, amely egyes hírek szerint még a pártvezetésnél is kiverte a biztosítékot.

Nyolc olyan könyvről van szó, amely a kortárs kínai történelemmel foglalkozik, és betiltásuk ellen rengetegen tiltakoztak.

A sok szempontból kétarcú kínai sajtópolitika irányítói végül úgy döntöttek, hogy a meglévő készletet értékesíthetik, de nem nyomtathatnak új példányokat, és a kiadókat is megbüntették.

A kínai kormány megpróbál sajátos egyensúlyt fenntartani sajtópolitikájában: továbbra is tilos minden olyan információ nyilvánosságra hozatala, amely tovább szítaná a szociális elégedetlenséget vagy veszélyeztetné a kommunista párt hatalmát, ugyanakkor a 2008-as pekingi olimpia előtt szeretnének kedvezőbb képet kialakítani az országról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 11:52
×
×
×
×