eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Rómában tízezrek ünnepelték a pápa születésnapját

Hívők tízezrei vettek részt a XVI. Benedek 80. születésnapja és pápává választásának második évfordulója alkalmából rendezett szentmisén vasárnap a római Szent Péter téren.

A misén Angelo Sodano, a bíborosi kollégium dékánja - volt vatikáni államtitkár - mondta el a születésnapi köszöntő beszédet és méltatást. Az alkalomra a világ minden tájáról érkeztek bíborosok és más egyházi vezetők.

Az ünnepi istentiszteleten részt vett Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnök több más német kereszténydemokrata politikus kíséretében, valamint az egyházfő bátyja, Georg Ratzinger.
Az ünnepi eseményre számos zarándok érkezett a római katolikus egyházfő szűkebb hazájából, Bajorországból is a Szent Péter térre, kétszázan közülük a hegyivadászok hagyományos viseletében.

A pápa szokatlanul személyes hangú szentbeszédében utalt életének állomásaira. Külön kitért családjára és barátaira. "Köszönöm Istennek, hogy átélhettem, mit jelent a család" - mondta a pápa.

Berlinben Angela Merkel kancellár jelenlétében ugyancsak szentmisén emlékeztek meg XVI. Benedek születésnapjáról. A pápa szülőhelyén, a bajorországi Marktlban is szerepel istentisztelet a neves évfordulóra összeállított programok között.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×