eur:
395.91
usd:
358.41
bux:
71994.59
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A megrázó jelentés, amelyet sokan eltitkoltak volna

Növény- és állatfajok kipusztulása, 2,5 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés, éhínség és vízhiány - egyebek mellett ezeket tartalmazza az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos második jelentése, amelynek a nyilvánosságra hozatalát több ország is megakadályozta volna.

Ha az országok nem változtatnak azonnal a klímapolitikájukon, 2080-ra már 600 millió embert fenyegethet az éhínség - állapítja meg az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága által készített második jelentés. A dokumentum szerint 70 éven belül az állat- és növényfajok ötöde kipusztulhat.

Szmog és trópusi betegségek

A klímaváltozás ellen hatékony fellépés elmaradása esetén nőhet a környezetszennyezés, a szmog, emiatt romolhat a lakosság egészségi állapota, és a jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy az éghajlatváltozás miatt egzotikus, trópusi betegségek jelenhetnek meg mérsékelt égövi területeken.

A második jelentés hosszasan taglalja a vízhiánnyal kapcsolatos félelmeket: ezek szerint 2080-ra a Föld lakosságának harmada nem juthat elegendő ivóvízhez, ennek következménye lehet az is, hogy háborúk törnek ki a vízforrások birtoklásáért.

Akiknek hátrányt jelent

Bár a jelentést elfogadták a kormányközi bizottságban közreműködő államok, több ország egyelőre nem hozta volna nyilvánosságra a dokumentumot. Ligetvári Ferenc, a Szent István Egyetem tanára az InfoRádiónak elmondta, a nagyiparral rendelkező államoknak jelentős gazdasági hátrányt jelentene, ha a teljes energiafelhasználásban csökkentenék a fosszilis energiahordozók arányát.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban megvan az elkötelezettség a nagy mennyiségű szénfelhasználás irányába, ez pedig hosszú távon akadályozza, hogy az országok egyezségre jussanak. Szaúd-Arábia pedig akkor járul hozzá az olajkitermelés csökkentéséhez, ha a világ országai megfizetik neki a különbözetet. Ellenkező esetben szegény országgá válna.

Magyarország erre számíthat

A Kárpát-medencére vonatkozó prognózis szerint a következő évtizedekben csökkennek a folyók vízhozamai, az árvizek ugyanakkor hevesebbé válnak, visszaesik a fűtési igény, ám növekszik a légkondicionálás energiaszükséglete.

A térségben várhatóan csökken a csapadék mennyisége, az aszály főként a folyami hajózást nehezíti meg, a magyarországi folyók nyári vízszintje ugyanis évtizedeken belül akár a jelenleg szokásos felére is csökkenhet.

Címlapról ajánljuk
Szabó László párizsi értékelése: ez a magyar parasport aranycsapata!

Szabó László párizsi értékelése: ez a magyar parasport aranycsapata!

A feladat, hogy a mindennapokban is nőjön a fogyatékkal élők iránti elfogadás, mindenkié, a médiáé is: "ne mástól várjuk el, hogy majd ő elvégezze azt a munkát, amit a fogyatékosok érdekében lehet végezni, hanem nézzük meg, hogy mi mit tehetünk értük" – fogalmazott az InfoRádióban a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Riasztást kapott Európa: itt a nyári pokol vége, de máris új veszély leselkedik ránk

Riasztást kapott Európa: itt a nyári pokol vége, de máris új veszély leselkedik ránk

Az időjárás-előrejelzések szerint a héten véget érhet Magyarországon is a szinte egész nyáron jelentős kánikula, azonban az extrém időjárás a hőhullámok végével sem szűnik meg Európában. A Severe Weather Europe friss elemzése szerint a hőséget okozó hőkupola-effektus megszűnésével dinamikusabban változó, extrém időjárás köszönthet be az Alpok régiójában és Közép-Európában, heves esőzéssel és áradásokkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×