eur:
394.16
usd:
356.09
bux:
0
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Caravaggio-képeket rejtett a vastag por

Hihetetlenül értékes Caravaggio-festményekre bukkantak az angol királyi család képtárában. A képekről korábban azt hitték, csupán jól sikerült másolatok.

A Szent Péter és András elhívatása (Calling of Saints Peter and Andrew) című festményt hat évvel ezelőtt kezdte el megtisztítani a képtár felügyelője, a vastag porréteg alatt pedig valóságos csoda tárult fel.

Azóta a világ minden részéből érkeztek szakértők, hogy megvizsgálják a képet, amelyről végül kijelentették, hogy Caravaggio alkotása.

Később a Gyümölcsöt hámozó fiút (Boy Peeling Fruit) is alaposabban szemügyre vették. Arról is kiderült, hogy a fiatalon elhunyt olasz mester keze munkája.

A szakértők szerint a lelet annyira különleges, hogy lehetetlen megbecsülni az értékét.

Caravaggio festményei közül kevesebb mint ötven maradt fenn, és mind nemzeti vagy magántulajdonban vannak. Emberemlékezet óta nem bukkant fel új a piacon.

"A festmények egyszerűen lélegzetelállítóak, és az eredetük jelentőségét nem lehet túlbecsülni" - mondta Lucy Whitaker kurátor.

A képeket a mindössze 32 éves korában, egy párbajban szerzett sérüléseibe belehalt mester 1592 és 1604 között festette.

Az alkotásokat I. Károly király vásárolta meg, majd évszázadokig hevertek Hapton Court kastély egyik helyiségében, mert sokáig azt hitték róluk, mindössze ügyes másolatok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×