eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Választási gumicsont a keleti munkavállalók ügye

Az Európai Unió legtöbb országa pusztán politikai érdekből, nem pedig gazdasági okok miatt korlátozza a munkaerő szabad áramlását, ami a közösség egyik alapjoga - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Õry Csaba, az európai parlament néppárti képviselője.

A Fidesz listáján megválasztott politikus szerint egyik régi tagállamban sem volt gazdasági oka a korlátozásoknak, és azok az országok, amelyek 2004-ben teljesen megnyitották munkaerőpiacukat, egyértelműen nyertek az új tagállamok oda vándorló dolgozóival.

Választások előtt a korlátozás egy kiváló gumicsont, amellyel mindegyik kormány megmutathatja, mennyire védi a polgárait - tette hozzá Õry Csaba.

Az európai parlamenti képviselő azt mondta: leginkább lélektani-kommunikációs okok nehezítik a nyitást, ettől független azonban az unió véleménye az, hogy a több mobilitás több munkahelyet jelent, dinamizál ágazatokat.

Õry Csaba a pozitív példák között említette, hogy a lengyelek beáramlása például nemcsak az angol halászatot élesztette fel, hanem a rá épülő ágazatok sorát, a feldolgozást, kereskedelmet. Ebből több ország is levonta a megfelelő következtetéseket, például Spanyolország is megnyitotta a munkaerőpiacát.

A szabad munkaerő-áramlás ráadásul az unió egyik alapjoga, tehát vitatkozni sem lehetne róla, mert jár - szögezte le a képviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×