eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Országos botrányt okozott a válóper

Berlinben kormánypárti és ellenzéki politikusok megütközéssel nyilatkoztak egy válópert bonyolító bírónő érveléséről, amelyben a Koránra hivatkozva nem bontotta fel két, Marokkóból bevándorolt házastárs frigyét. A bírónőtől időközben elfogultság miatt elvették az ügyet, de a politikusok szerint az ügy nem maradhat ennyiben.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió főtitkára leszögezte, hogy a Korán semmiképpen sem válhat a német igazságszolgáltatás részévé, a Németországban élő mohamedánok központi tanácsának elnöke pedig rámutatott arra, hogy még a Korán is válási oknak tekinti a házastársak közötti erőszakot.

Ez egyértelmű elutasítása a frankfurti bírónő érvelésének, amelyben arra hivatkozva nem bontotta fel a német törvényeknek megfelelően idő előtt egy házaspár frigyét, hogy a házasfelek mindketten Marokkóból és így az iszlám kultúrkörből származnak, amelyben szokványos dolog, ha a férj testi fenyítést alkalmaz nejével szemben.

Az indoklás miatt az asszony ügyvédje elfogultsági indítványt nyújtott be a bíróságra, mire a bírónő sem hagyta magát: válaszában hangoztatta, hogy a válni szándékozó fiatal nő megkapta a közös lakást, és a férjnek is megtiltotta a közeledést különélő nejéhez - ezek után nem lát indokot a válás gyors kimondására.

Időközben az eset országos üggyé dagadt, és a válóper továbbvitelét az igazságügyi hatóságok elvették a bírónőtől.

Politikusok azonban nem érik be ennyivel, és követelik, hogy hozzanak olyan intézkedést, amely a jövőben eleve kizárja, hogy bírák vallási meggondolásokat a német jog fölé helyezzenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×